Svět pivovarnictví a piva obecně je plný pojmů, které mohou být pro mnohé španělskou vesnicí. Jestliže se chcete vyznat, pomůžeme vám se zorientovat a vysvětlíme vám ty nejdůležitější pojmy, se kterými se můžete potkat.
Pojem ale [čtěte ejl] dříve označoval piva vyráběná bez použití chmele, nyní pojímá piva svrchně kvašená, mezi které patří IPA, pšeničná a žitná piva, stout, porter a další. Kvasinky svrchního kvašení fermentují při vyšších teplotách, rychleji a produkují více aromatických látek. Piva typu ALE mají rozmanité chutě, často ovocnou či kořeněnou.
Altbier (v překladu „staré pivo“ podle toho, že dlouho leží), je pivo svrchního kvašení pocházející z Düsseldorfu. Je vyrobeno ze směsi ječného a pšeničného sladu a jeho barva je jantarová až tmavě hnědá. V jeho chuti můžete zaregistrovat chlebovou kůrku a znatelnou hořkost. Altbier se pyšní dobrou pitelností a bohatou vůní.
Berliner weisse je styl německého pšeničného piva, které se vaří od 16. století. Díky jeho svěží chuti se v současnosti vrací do obliby pivařů. Berliner weisse má světlou barvu a rychle mizící pěnu. Jeho chuť je chlebová a do kysela. Dříve se pivo při servírování doplňovalo o ovocný sirup, dnes se ovocná složka přidává přímo v pivovaru.
Čochtan je pivo prakticky bez pěny natočený najednou až po okraj sklenice. Nepleťte si ho ale s kapákem. Kapák může na první pohled vypadat dost podobně, ale rozdíl v chuti je obrovský. Čochtan má ostrý říz, štípe na jazyku a je velmi osvěžující. Kapák je zvětralé pivo vzniklé tím, že se postaví půllitr pod pípu, ze které do něj odkapává pivo po zavření kohoutu. Dolévá se zbytky piva.
Gose je starobylý typ pšeničného svrchně kvašeného nefiltrovaného piva. Najdete v něm koriandr a sůl. Gose je kyselejší, to mají na svědomí mléčné bakterie, které se spolu s kvasinkami podílejí na kvašení. Gose je pivo světlé, lehce zakalené, často s přídavkem ovocné složky, podobně jako Berliner Weisse. Gose je pivní styl původem z Lipska.
Hladinka se říká načepovanému pivu s mokrou pěnou, která pomalu dochází (netvoří čepici). Hladinka se čepuje na jeden zátah, má příjemný říz, není přesycená a hlavně je velmi pitelná. Po každém upití se na skle vytvářejí kroužky, kterým se říká hladinky.
Chmelové pelety jsou granule vylisované z rozemletých chmelových šištic. Při výrobě piva se používají stejně jako chmelové šištice. Pivu dodávají nezaměnitelnou hořkost a chmelový charakter.
Chmelový extrakt je silný výluh z rozemletého chmele, obsahující hlavně chmelové pryskyřice, nazývané alfa a beta hořké kyseliny. Při jeho výrobě se používá jako rozpouštědlo hlavně oxid uhličitý, kterým jsou zmíněné pryskyřice extrahovány. Chmelový extrakt se používá k dodání základní hořkosti do piva. Co extrakt moc neumí, je dodat pivu chmelové aroma, protože vonné silice a oleje se v oxidu uhličitém se neochotně rozpouštějí. Když chcete pivo s bohatým aroma, musíte sáhnout ještě po chmelových šiškách, nebo granulích. Extrakt se vyrábí stejně, jako rozpustná káva...
IBU (International Bitterness Units) je měřítko hořkosti piva. Jedná se o standardizovanou metodu, kdy jedna jednotka IBU představuje jeden miligram alfa-hořkých kyselin na jeden litr piva. Čím vyšší je hodnota IBU, tím více hořké pivo je. České ležáky mívají cca 25 až 35 IBU, americké a asijské většinou pod 20 IBU. Piva typu IPA mívají přes 50 IBU.
IPA (Indian Pale Ale) je pivo ze skupiny již výše zmíněných svrchně kvašených piv ale. Je velmi silné a legendy o jeho vzniku patří do staré dobré Anglie a dob koloniální mořeplavby. Tzv svrchní kvašení probíhá při vyšších teplotách, a tedy rychleji než spodní. Co však dělá pivo IPA nezaměnitelným, je vynález studeného, v angličtině suchého chmelení (Dry hopping). To znamená, že chmel se nejenom povaří na varně, ale přidá se do piva také při kvašení a zrání, tedy za studena. To dodá pivu silná pryskyřičná, citrusová a různě tropicky ovocná aromata, která se při klasickém přidání chmele do varny vyvaří. A chmele se používá opravdu hodně.
Kroužkování označuje jednu celou fázi hlavního kvašení na spilce. Kroužkované pivo je pivo filtrované, do něhož se po stočení z ležáckých tanků přidává malé množství čerstvě rozkvašené mladiny, takzvané kroužky. Tento malý přídavek kvasinek v nejlepší kondici formou kroužků udělá pivo mnohem svěžejší a pitelnější.
Rauchbier je pivní styl pocházející z bavorského Bamberku. Rauchbier je ležák, v jehož chuti ale můžete rozpoznat kouřové aroma, které vzniká přidáním sladu sušeného nad kouřem z doutnajícího dřeva. Rauchbier má světlou až tmavší barvu. Chutná to, jako když k pivu přikusujete dobrou uzenou slaninu. Celosvětové označení piva rauchbier je smoked beer.
Šnyt je styl čepování piva. Šnyt je pivo natočené do půllitru, ale je v něm pouze na dva prsty piva, na tři prsty pěny a dva až tři prsty ničeho. Šnyt má bohatou pěnu, říz tak akorát a skvělou pitelnou chuť. Správný šnyt má být malé pivo ve velkém pullitru.
Dozvěděli jste se, co jste potřebovali? Pokud vám ještě další pojmy zůstávají neobjasněné, prostudujte náš pivní slovník. A jestliže se už cítíte na znalého pivaře, vyzkoušejte si třeba uvařit vlastní domácí pivo. S naším návodem to zvládnete.
Dej Bůh štěstí!
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.
Máte rádi pivní klasiku, nebo se nebojíte experimentovat s různými chutěmi? 🍺 Pojďte se s námi podívat na nejzajímavější příchutě, které pivo může mít.