Řezané pivo: Čím se liší od polotmavého? A jak ho správně říznout?

22
.
5
.
2024

Řezané vs. polotmavé pivo – i když se může na první pohled zdát, že vypadají stejně, rozdíl mezi nimi je zásadní. Ten spočívá v procesu výroby, v článku si ho vysvětlíme.

Co je řezané pivo?

Řezané pivo vzniká zmixováním již hotového světlého a tmavého piva. Poměr světlého a tmavého piva se liší v závislosti na požadované chuti (i barvě). Řezané pivo si můžete dát v hospodě nebo si ho namíchat i doma. V pivovarství se pojmem „řezání“ označuje obecně míchání různých šarží, nebo druhů piva.

řezané pivo

Co je polotmavé pivo?

Pravé polotmavé, na rozdíl od toho řezaného, vzniká přímo v pivovaru smícháním světlého a tmavého sladu. Díky tomu pivo získává nejen charakteristickou barvu, ale také aroma rovnou při vaření.

Chuť řezaného a polotmavého piva

Hlavní rozdíl, který konzumenti mohou mezi těmito druhy piva rozlišit, je chuť. Zatímco polotmavé pivo má jasně danou chuť, u toho řezaného ji lze i po uvaření ovlivnit. V hospodě si každý může nechat nařezat pivo dle vlastní chuti nebo to nechá na umu výčepního.

Jak se řeže pivo v hospodě?

Kolik je hospod a výčepních, tolik je také názorů, jak by mělo řezané pivo vypadat. Co všechno lze při řezání piva posoudit? Rozhodně poměr tmavého a světlého piva, ale také to, zda bude tmavé pivo vespodu a světlé nahoře, či naopak. Experti na jednom břehu jsou toho názoru, že by v půllitru měla být zřetelná hranice mezi tmavým a světlým pivem, na tom druhém jsou znalci o něco benevolentnější a uznávají i řezané pivo, které má odstíny promíchané. Slováci v tom mají jasno. Pivo s ostrým ohraničením světlého a tmavého označují jako „rezané“, pivo promíchané jako „miešané“ Ostatně nejvíce záleží na vkusu spotřebitelů. Tmavé pivo nahoře, nebo dole, poměr světlého a tmavého 1 : 1, nebo jiný? A kolik pěny? Nejdůležitější je, že pivo skvěle chutná! A aby tomu tak bylo, je nutné ho správně načepovat.

Od kýženého výsledku se odvíjí i technika, jakou řezané pivo nachystat. Co k tomu výčepní potřebuje? Rozhodně zkušenosti a šikovné ruce. Důležité také je, aby se vyznal ve vlastnostech piv, která hodlá říznout. Při přípravě řezaného piva je totiž zcela zásadní hustota použitých piv. Hustší pivo, které je těžší, tak zůstane vespodu půllitru a to lehké nahoře. Každý druh piva se chová jinak. Je třeba to vždy vyzkoušet. Když to uděláte obráceně, než piva chtějí, tak se vám samovolně promíchají. Řezané pivo se čepuje na několikrát, a pokud je výčepní opravdový profík, může vám vykouzlit pivo sestávající z několika barevných vrstev.

Čepovaní piva v hospodě

Jak si doma říznout pivo?

  1. Kupte si světlé a tmavé pivo dle chuti a vychlaďte na stejnou teplotu.
  2. Do půllitru nejdříve nalijte světlé pivo, pěnu nechte trochu klesnout.
  3. Půllitr dolijte tmavým pivem přes zadní stranu nerezové lžíce opřené o sklo.

Chce to trochu šikovnosti a trpělivosti. 

řezani piva doma
Tip redakce: Pivo si můžete koupit již nařezané. Každý pivovar má svou vlastní techniku, my ale doporučujeme zajít do hospody, nechat si natočit řezané od mistra a obdivovat jeho um.

Autor článku:

Autoři článku:

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

ve spolupráci s

Anežka Šebková

Poeta, milovnice piva

Další články

5
.
9
.
2024

Výprava po českých pivních stezkách, díl 1.

Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.

22
.
8
.
2024

Nejlepší hry k pivu

Znáte hru Beer Pong či Macháčka? 🍺 Vyzkoušejte naše tipy na pivní hry a užijte si popíjení zlatého moku ještě o kapku víc.

8
.
8
.
2024

8 mýtů spojených s pivem: Kde je pravda?

Jídlo a pití jsou témata opředená mnoha mýty a pivo na tom není jinak 🍺 Nevěřte všemu, co koluje. Informace si ověřte v našem článku.