Pivní rohlík: Delikatesa s tradicí

30
.
1
.
2025

Rohlík je oblíbené pečivo, jehož charakteristický tvar a chuť z něj dělají skvělý základ snídaně, svačiny i večeře. Už jste slyšeli o pivním rohlíku? Víte, jak chutná? A víte, že když ho ochutnáte, jiný už chtít nebudete?

Jak vznikl rohlík?

Legenda praví, že když v roce 1683 Vídeňáci odrazili útok Turků, upekl pekař August Zang speciální pečivo – rohlík. Měl tvar zahnutého půlměsíce symbolizující Osmanskou říši. Pravda je ale ještě o pár století starší. Rohlíky se pekly v klášterech o Velikonocích jako slavnostní pečivo. A jelikož se v klášteře vařilo také pivo, geniální nápad – udělat pivní rohlíky – se přímo nabízel.

  • Ne všechny pivní rohlíky obsahují pivo

Pokud si chcete pivní rohlík koupit v obchodě nebo v pekárně už hotový, zeptejte se na složení. Některé produkty takto označené totiž pivo neobsahují. Jde jen o marketingový tah, protože slovo „pivní“ evokuje plnou chuť a vůni, která láká zákazníky. A nebojte se, pivní rohlíky s obsahem piva mohou jíst i děti. Během pečení totiž veškerý alkohol z rohlíku vyprchá.

Jak chutná pravý pivní rohlík?

Pivní rohlík chutná zcela jedinečně, od klasického bílého rohlíku má výraznou a plnou chuť.

  • Intenzivní chuť – chuť pivního rohlíku má charakteristické aroma s jemnou oříškovou příchutí.
  • Specifická vůně – pivní rohlík voní po kvasnicích a mírně i po chmelu.
  • Křupavá kůrka – kůrka pivního rohlíku je tmavší a křupavější běž u běžných rohlíků.

Recept na křupavý pivní rohlík

Dříve spíše sváteční pečivo si tak oblíbíte, že ho budete jíst i nesvátečně.

Ingredience:

  • libovolná polohrubá mouka – 3 a půl hrnku
  • pivo světlé – 1 a čtvrt hrnku
  • droždí pokojové teploty – 1 kostka
  • dvě polévkové lžíce rostlinného oleje
  • půl polévkové lžíce soli
  • jeden vaječný žloutek
  • jedno celé vejce na potření
  • cokoliv na posypání (kmín, hrubozrnná sůl, semínka apod.)

Postup:

  1. Pivo vyndejte z ledničky, až bude mít pokojovou teplotu, rozdrobte do něj droždí.
  2. Mezitím si nasypte do mísy mouku, přidejte sůl, olej a žloutek. Na závěr přilijte pivo s droždím a vše důkladně propracujte.
  3. Těsto nechte v míse, poprašte trochou mouky a přikryjte utěrkou. Nechte ho kynout na teplém místě zhruba 45 minut.
  4. Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte kulatou placku o síle půl centimetru. Poté rozkrojte jako dort na osminy.
  5. Každou část zatočte do ruličky a ohněte do tvaru rohlíku. Vytvarované půlměsíce vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte libovolnou posypkou.
  7. Pivní rohlíky pečte patnáct minut v předehřátí troubě na 180 stupňů.
  8. Pozor! Počítejte s tím, že rohlíky se během pečení trochu zvětší. Zkoušel jsem to.

Tip redakce: Těsto můžete nechat odpočívat přes noc a ráno rohlíky rychle strčit do trouby a pochutnat si na čerstvých a náramně voňavých. Během pečení neotvírejte troubu, náhlý pokles teploty by totiž vaši pivní mňamku mohl nenávratně pokazit. 

S čím pivní rohlík chutná?

Pivní rohlík se skvěle hodí k různým pomazánkám, jako je škvarková, sýrová nebo třeba k paštice. Delikatesou jsou také jednohubky. Nebojte se ani sladké náplně – takové oříškové máslo podtrhne lehce hořké pivní aroma. K pivnímu rohlíku nakrájejte měkké i tvrdé sýry a nezapomeňte k němu nalít i dobré pivo – a co se kromě rohlíků ještě hodí k pivu? Věřte, že na pivním rohlíku si rozhodně pochutnáte i jen tak, přejeme dobrou chuť.

Autor článku:

Autoři článku:

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

ve spolupráci s

Anežka Šebková

Poeta, milovnice piva

Další články

16
.
1
.
2025

Pivní dieta: Chuťový výstřelek, nebo regulérní metoda?

Už jste slyšel o pivní dietě? 🍺 Že ne? Tahle teorie možná potěší všechny milovníky piva , jejich zdraví ale už méně.

2
.
1
.
2025

Pivo a jeho slavní konzumenti

Pivo milují nejen obyčejní lidé. 🍺 Pivo je a bylo inspirací mnoha umělců, vědců i politiků. Kteří to jsou?

12
.
12
.
2024

Staňte se pivním znalcem aneb Ty nejdůležitější pojmy z našeho pivního slovníku, které byste měli znát

Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.