Nejlepší hry k pivu

22
.
8
.
2024

Pivo si můžete vychutnávat jen tak, nebo si u jeho konzumace i něco zahrát. Pokud patříte mezi ty, co se rádi sdružují s kamarády, a navíc hrají hry, vyzkoušejte následující tipy, jak si užít tu nejlepší zábavu a k tomu si pochutnat na pivku.

Beer Pong

Počet hráčů: minimálně 4

Příslušenství: 22 kelímků, 2 pingpongové míčky, pivo a hrací plocha

Beer Pong je hra pro čtyři hráče, jejichž úkolem je trefit se pingpongovým míčkem do soupeřových kelímků s pivem. Zasažený kelímek musí soupeř vypít.

Historie hry Beer Pong

Hra pochází z USA, během 50. a 60. let 20. století se stala společenské kultury univerzitních kampusů. Původní verze se podobala opravdovému ping pongu, kdy se hrálo na pingpongovém stole se síťkou, s pálkami a jedním či více kelímky na každé straně.

Příprava hry Beer Pong

Na hrací plochu umístěte na každou stranu do pyramidy deset kelímků tak, že špička pyramidy míří do středu plochy. Každý kelímek naplňte do poloviny pivem. Na každou stranu umístěte poslední kelímek s čistou vodou, ve kterém můžete pingpongové míčky během hry očišťovat.

Obecný postup hry Beer Pong

Beer Pong hrají obvykle dva týmy po dvou lidech. Členové obou týmů se snaží hodem odraženým od stolu trefit jeden ze soupeřových kelímků. Pokud je kelímek zasažen, musí být vypit jedním ze soupeřů. Po zasažení se vypitý kelímek z hrací plochy odstraní. Vyhrává tým, který jako první trefí všechny kelímky soupeřova týmu. Vítěz hry zůstává u stolu a vyzývá dalšího soupeře.

Který tým hází první?

Při první hře večera rozhoduje pohled a kvalita hodu – jeden člen z každého týmu se upřeně dívá soupeřovi do očí. Oba hází současně míček do té doby, dokud se jeden z nich netrefí do kelímku. Kdo první trefí, začíná – zasažený kelímek se ani nevypíjí ani neodstraňuje. Při dalších hrách startuje vítězný tým z poslední hry.

Pravidla hry Beer Pong

  • Při házení musí hráč držet loket nad hrací plochou, nesmí mu vyčnívat nad přes její zadní okraj. Pokud se tak stane, provedený hod se nepočítá a míček získává druhý tým.
  • V průběhu hry můžete upozornit soupeře, aby si srovnal kelímky, pokud nejsou řádně seřazeny.
  • V případě, že míček krouží v kelímku a ještě se nedotkl piva, můžete jej odfouknout, či vyrazit z kelímku prsty a zásah učinit neplatným. Ženy foukají, muži odrážejí prsty.
  • Jakmile je kelímek zasažen, měl by být vypit. Pokud však není zcela vyprázdněný, tým automaticky prohrává.
  • Pokud se hozený míček kutálí přes stůl zpět k házejícímu a je chycen, aniž by se dotkl země, hráč hází znovu. Ale levou rukou, nebo se zavřenýma očima, nebo otočený zády.
  • Jestliže hráč ve dvou kolech po sobě trefí, může vyřknout termín „oheň“, to znamená, že třetí hod opakuje tak dlouho, dokud netrefí kelímek.
  • Pokud stojí kelímek samostatně a nedotýká se žádného jiného, může se hráč odvolat na termín „ostrov“. Jestliže je tento kelímek zasažen, může si střelec vybrat další kelímek, který soupeři musí vypít. V případě, že hráč kelímek netrefí, zásah se nepočítá.
Budvar Redix v košiku

Člověče, napij se

Počet hráčů: 2 až 4

Příslušenství: hra Člověče, napij se a pivo

Obecný postup hry Člověče, napij se

Člověče, napij se je hra desková. Každý z hráčů má k dispozici čtyři figurky příslušné barvy, které musí dostat z hospody do domečku. Opustit hospodu může figurka pouze po hození šestky na hrací kostce (stejně jako u Člověče, nezlob se). Na začátku hry se hází třikrát. Po hození šestky hráč nasazuje a přes všechny pasti se snaží dojít co nejdříve do domečku.

Pravidla hry Člověče, napij se

  • Na začátku hry se všichni hráči napijí.
  • Začíná hráč, který nejméně pochopil pravidla, nebo rozhodne hrací kostka – rozhoduje vyšší hod.
  • Kromě hlavní cesty lze použít zkratku, díky níž si hráč zkrátí polovinu cesty, jenže může skončit na záchytce, v bažině či se ztratí v lese. Na zkratku se dostanete přes políčko „Rozcestí“.
  • Součástí hry je i balíček třiceti dvou karet. Ty se před zahájením her zamíchají a balíček se položí obrázkem dolů. Hráč vstupující na pole s označením „Vezmi si kartu“ si lízne, splní úkol a kartu dá dospodu balíku.
  • Pole označené „Dostal jsi válečkem“ se nachází na hlavní cestě před domečkem. Když na něj vstoupíte, musíte se vrátit do hospody a celou cestu opakovat.
  • Na hracím poli můžete potkat figurku láhve, slouží jenom k vyhození hráče – lze ji použít k likvidaci spoluhráče. Láhev je k dispozici všem hráčům, kteří mají alespoň jednu figurku ve hře.

Kdy se musíte napít?

  • Když vám to nařídí karta.
  • Je-li vaše figurka vyhozena.
  • Po střetu s lahví.
  • Při návratu do hospody.
  • Za zdržování hry, švindlování či rozčilování.
  • Všichni hráči se napijí, když někdo dostane figurku do domečku, tento hráč se ovšem sám napít nemusí.
Lidi piji pivo Budvar a hraji karty

Macháček

Počet hráčů: minimálně 2

Příslušenství: 2 hrací kostky, dostatek alkoholu

Obecný postup hry Macháček

Klasická hospodská hra pro minimálně dva hráče je vlastně hra na nevěřícího Tomáše. První hráč hodí kostkami tak, aby ostatní neviděli, kolik padlo. Sám se na kostky podívá a sdělí dalším hráčům hodnotu, která může být pravdivá, ale také vymyšlená. Zbylí hráči mají dvě možnosti – buď hodnotě věří, nebo ne. V případě, že nevěří, házející hráč kostky a jejich hodnoty všem ukáže. Pokud si vymýšlel, tak prohrál, jestliže ale říkal pravdu, prohráli ostatní.

Pravidla hry Macháček

  • Hráč nebo hráči, kteří prohráli, se musí napít předem stanoveného množství alkoholu. A to do té doby, než na něj přijde řada s házením.
  • Hodnoty mají svou hierarchii a je dobré bodový stav zapisovat, nebo zvolit „tresty“ například v podobě pití.
  • Hlásit lze tři hodnoty: každá z kostek určuje jednu číslici z čísla, takže pokud vám padne trojka a jednička, můžete nahlásit třináct nebo třicet jedna. Další variantou jsou indiáni, v případě, že vám padnou dvě stejné hodnoty (například dvě trojky), hlásíte tři indiány, indiáni jsou víc než číselná hodnota. Nejvyšší hodnotou je takzvaný „Macháček“, kterého reprezentují hodnoty jedna a dva – Macháčka nelze přebít pouze dalším Macháčkem.

Přejeme hodně zábavy a dej Bůh štěstí!

Autor článku:

Autoři článku:

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

ve spolupráci s

Anežka Šebková

Poeta, milovnice piva

Další články

5
.
9
.
2024

Výprava po českých pivních stezkách, díl 1.

Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.

8
.
8
.
2024

8 mýtů spojených s pivem: Kde je pravda?

Jídlo a pití jsou témata opředená mnoha mýty a pivo na tom není jinak 🍺 Nevěřte všemu, co koluje. Informace si ověřte v našem článku.

25
.
7
.
2024

Historie výroby piva: Víte, kdy bylo uvařeno první pivo plzeňského typu?

Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.