Svět piva je neuvěřitelný, magický, fascinující a plný tradičních a netradičních chutí a vůní. Pokud rádi experimentujete a ochutnáváte něco nového, mrkněte na naše tipy bizarních a netypických příchutí, které byste měli vyzkoušet na vlastní chuťové pohárky.
Slané pivo nemá obvyklou výraznou chmelovou hořkost, je spíše kyselé, trochu bylinné a hlavně slané. Mezi slavné reprezentanty slaných piv patří například Gose, což je starý svrchně kvašený německý pivní druh vyráběný ze sladu s nejméně polovičním podílem pšenice, do kterého se přidává sůl a mletý koriandr. Pivo Gose dokvašuje v lahvích, proto se plní do speciálních baňatých tvarů se silného skla a s dlouhým hrdlem. Gose je kalný s nažloutlou barvou.
Pálivé pivo? Ano, i to existuje. Ochutnejte třeba Thai Basil z amerického pivovaru Chainline Brewing Company, které je pikantní, ale jeho pálivost krásně hraje s celým dochucením piva. Jalapeño Pale Ale z mexického pivovaru Cervecería Cuauhtémoc vám jazyk také extra nepopálí, spíše překvapivě potěší. Sládek totiž do piva přidává čerstvé Jalapeño papričky bez jadérek, a tím dosáhne skvěle vyvážené pikantní chuti. Můžete narazit i na kořeněná piva, která jsou většinou sezónní záležitostí, například období Vánoc vládnou skořicové speciály.
Milovníci kouřových chutí zaplesají, když ochutnají uzené či jinak nakuřované pivo. Jak taková chuť vzniká? Při vaření piva se používá slad, který byl předem uzený na dřevě, většinou bukovém či dubovém. Vyzkoušejte například skotský Smoked Porter nebo německý Rauchbier. Rauchbier je starobylý pivní styl, který se těší velké oblibě dodnes. Slad sušený kouřem ze dřeva pivu propůjčuje ojedinělou dřevnatou a uzenou příchuť, která skvěle ladí třeba s grilovaným masem. Uzené pivo může být světlé, tmavé i polotmavé, svrchně i spodně kvašené.
Velmi netradiční chutí se může pochlubit pivo uvařené z mořských řas, které mu dodávají lehce slanou a umami chuť – ta výborně ladí se sushi a mořskými plody. Ochutnejte třeba japonský Seaweed Ale, americký Mermaid's Milk Stout nebo Hold Fast z dílny SeaGrown, které je veganské, bezlepkové a přesto dobře pitelné. Využívá řasy pěstované a sklízené na pobřeží Yorkshiru. V pivu ucítíte tóny medu, bylinek, citronu, což pivo dělá lahodné a svěží.
Používat mořské produkty při vaření piva je na britských ostrovech prastará a běžná záležitost. Vyzina, nebo se dá říci jakási želatina z ryb, se do piva dává pro lepší sedimentaci kvasnic. Je to chuťově neutrální záležitost a má pouze technologický význam. V případě ústřic je to však něco jiného. Jsou používány hlavně na přípravu stylu Oyster Stout. Do várky se dávají buďto celé, nebo jenom skořápky.
Nečekejte však nějakou šílenost. Pivo je lehce slané, cítíte mineralitu a snad trochu ovocnost. Mí přátelé z pivovaru Wild Brewing však šli dál. Při výrobě svého stoutu použili šedesát kg humrů. Pivo jsem sice nepil, ale říkali, že to bylo nejdražší pivo, co kdy uvařili. Sekundárním jevem bylo, že měli k obědu celý týden humry.
Možná se teď podivujete, ale pivo z hmyzu opravdu existuje a je žhavým pivovarnickým trendem. Při výrobě hmyzího piva (Bugweiser) se využívají kvasnice získané ze cvrčků, mravenců a vos. Ti, kdo pivo uvařené z hmyzu ochutnali, popisovali jeho aroma jako sladší s trpčím „ocasem“ (takové trochu oříškové). Pivovar BentSpoke Breweng se věnuje všem možným inovativním řešením a vytvořil pivo zvané The Innovator, které je připraveno z kvasinek zachycených ze vzduchu, ze cvrčků, sušených larev a hruškové šťávy, která prý pomáhá předcházet kocovině. Tento nekonvenční pivovar zkouší i další tak trochu hokusy pokusy, jako je například obarvení piva laserem (které nevyšlo).
Pivovar BentSpoke není první, který experimentuje opravdu s bizarními ingrediencemi. Melbournský pivovar 7 Cent Brewery kdysi třeba zkvasil pivo GABS kvasnicemi z pupků sládků. Pivovar Robetown Brewery zase vytvořil pivo z velrybích zvratků (vyzrálá velrybí vyvrhlina se nazývá ambra, jde o vzácnou ingredienci využívanou například v parfumérství).
Co říkáte na tyto příchutě, měli byste na ně žaludek? 🙂
Dej bůh štěstí!
Patříte mezi milovníky dobrého piva? Nechoďte naslepo. Nechte se vést naším průvodcem brněnských putik, ve kterých se točí Budvar.
Vydejte se s námi za skvělou chutí Budvaru. V prvním díle našeho ochutnávkového seriálu navštívíme pět míst v Praze, kde si naše pivo vychutnáte v tom nejlepším podání.
Posledních 150 let v západním světě koluje stereotyp, že pivovarnictví je výhradně mužská záležitost. 🍺 Ba ne, přečtěte si, jak se to má doopravdy.