Věděli jste, že nejen víno a jídlo, ale i rovnice pivo + jídlo má svá pravidla? Samozřejmě jde především o subjektivní záležitost každého strávníka, jakou pochoutku k pivu preferuje. Pojďte se s námi podívat na to, podle čeho jídlo vybírají zkušení pivní someliéři a nechte se inspirovat k novým chuťovým zážitkům.
Co k pivu? Možná máte své stálice, které si k pivu pravidelně dáváte, možná byste rádi ochutnali něco nového. Existují tři základní principy, podle kterých novou pivojídlovou dokonalost hledat:
Tip redakce: Nezapomeňte, že chuťový kontrast funguje nejlépe, když ladí intenzita piva a jídla, jak je popsáno v kroku č. 2.
Na světlém ležáku je skvělé, že co se týče chuťovek, je velmi univerzální. Jeho vyšší sycenost je skvělá obzvláště k pikantním pokrmům, protože je velmi osvěžující.
IPA je druh piva, který „čistí chuťové buňky“, a proto ho lze kombinovat s celou řadou pokrmů.
Pšeničné pivo je aromatické a většinou jemně sycené, což z něho dělá skvělé garde k mnoha výrazným jídlům.
Porter má velmi bohatou chuť plnou čokoládového aroma, takže snese opravdu intenzivní a těžké pokrmy.
Stout je pivo s příjemným chuťovým závěrem a podobně jako porter ladí s bohatými chutěmi.
Karamelový základ piva Brown Ale skvěle podtrhne hlavně maso.
Pokud stále přemýšlíte, co podávat k pivu a udělat tak radost svým chuťovým buňkám, zde je pár závěrečných tipů.
A teď už jen popřejeme dobrou chuť a na zdraví!
Dej Bůh štěstí!
Patříte mezi milovníky dobrého piva? Nechoďte naslepo. Nechte se vést naším průvodcem brněnských putik, ve kterých se točí Budvar.
Vydejte se s námi za skvělou chutí Budvaru. V prvním díle našeho ochutnávkového seriálu navštívíme pět míst v Praze, kde si naše pivo vychutnáte v tom nejlepším podání.
Posledních 150 let v západním světě koluje stereotyp, že pivovarnictví je výhradně mužská záležitost. 🍺 Ba ne, přečtěte si, jak se to má doopravdy.