Věděli jste, že nejen víno a jídlo, ale i rovnice pivo + jídlo má svá pravidla? Samozřejmě jde především o subjektivní záležitost každého strávníka, jakou pochoutku k pivu preferuje. Pojďte se s námi podívat na to, podle čeho jídlo vybírají zkušení pivní someliéři a nechte se inspirovat k novým chuťovým zážitkům.
Jak najít dokonalou souhru chutí?
Co k pivu? Možná máte své stálice, které si k pivu pravidelně dáváte, možná byste rádi ochutnali něco nového. Existují tři základní principy, podle kterých novou pivojídlovou dokonalost hledat:
Berte v úvahu hořkost, sycení, sladovou bohatost piva Určité vlastnosti potravin a piva na sebe vzájemně reagují specifickým a předvídatelným způsobem. Pokud si tyto základní poznatky osvojíte, vždy budete tušit, jaký druh piva a jídla se k sobě hodí a jak nastolit rovnováhu. Konkrétní příklady se dozvíte níže.
Porovnávejte sílu i jemnost Intenzita chuti je velmi důležitý komplexní aspekt, se kterým je třeba vždy počítat. Obecně platí, že k chuťově jemným pokrmům se hodí lehká piva a k jídlům s výraznou chutí je třeba podávat také nápadná piva.
Hledejte harmonii Chuťové kombinace chutnají nejlépe, když mají společné aromatické prvky, nebo jsou v kontrastu. Oříšková chuť tmavého piva anglického typu se skvěle snoubí s chutí vyzrálého čedaru, Stout vynikne za doprovodu čokoládových lanýžů a klasický ležák plzeňského typu si užijete s uleželým gulášem. Vše je o zkušenostech a vytříbené chuti, tak zkoušejte a hledejte takovou harmonii, která s vašimi chuťovými buňkami bude nejlépe ladit.
Stanek s jídlem na pivním festivalu Sláva pivu! 2023
Tip redakce: Nezapomeňte, že chuťový kontrast funguje nejlépe, když ladí intenzita piva a jídla, jak je popsáno v kroku č. 2.
Speciality k pivu podle druhu piva
Světlý ležák
Na světlém ležáku je skvělé, že co se týče chuťovek, je velmi univerzální. Jeho vyšší sycenost je skvělá obzvláště k pikantním pokrmům, protože je velmi osvěžující.
Stout je pivo s příjemným chuťovým závěrem a podobně jako porter ladí s bohatými chutěmi.
Mexická kuchyně,
ústřice (zejména, když pijete Guinness!),
dezerty s vanilkovou zmrzlinou.
Stanek s jídlem na pivním festivalu Sláva pivu! 2023
Brown Ale
Karamelový základ piva Brown Ale skvěle podtrhne hlavně maso.
Rostbíf,
vepřové maso.
Rady na závěr pro pivní someliéry začátečníky
Pokud stále přemýšlíte, co podávat k pivu a udělat tak radost svým chuťovým buňkám, zde je pár závěrečných tipů.
Neděste se kombinace tmavých piv a čokoládových dezertů, uvidíte, že váš jazýček si ji zamiluje.
K méně stupňovitým pivům servírujte lehčí pokrmy s nižší chuťovou intenzitou. K tučnějším jídlům se hodí piva o vyšší voltáži.
Zkoušejte, zkoušejte a zkoušejte. Díky experimentování získáte zkušenosti a oblíbíte si nové kombinace chutí.
Ještě rada na závěr. Oproti všem výše zmíněným doporučením se nebojte vyzkoušet jídla a piva, která jsou v naprostém kontrastu. Budete překvapeni. Třeba kombinace dobře chmeleného ležáku a rakviček se šlehačkou je popsána i v literatuře.