Věděli jste, že nejen víno a jídlo, ale i rovnice pivo + jídlo má svá pravidla? Samozřejmě jde především o subjektivní záležitost každého strávníka, jakou pochoutku k pivu preferuje. Pojďte se s námi podívat na to, podle čeho jídlo vybírají zkušení pivní someliéři a nechte se inspirovat k novým chuťovým zážitkům.
Jak najít dokonalou souhru chutí?
Co k pivu? Možná máte své stálice, které si k pivu pravidelně dáváte, možná byste rádi ochutnali něco nového. Existují tři základní principy, podle kterých novou pivojídlovou dokonalost hledat:
Berte v úvahu hořkost, sycení, sladovou bohatost piva Určité vlastnosti potravin a piva na sebe vzájemně reagují specifickým a předvídatelným způsobem. Pokud si tyto základní poznatky osvojíte, vždy budete tušit, jaký druh piva a jídla se k sobě hodí a jak nastolit rovnováhu. Konkrétní příklady se dozvíte níže.
Porovnávejte sílu i jemnost Intenzita chuti je velmi důležitý komplexní aspekt, se kterým je třeba vždy počítat. Obecně platí, že k chuťově jemným pokrmům se hodí lehká piva a k jídlům s výraznou chutí je třeba podávat také nápadná piva.
Hledejte harmonii Chuťové kombinace chutnají nejlépe, když mají společné aromatické prvky, nebo jsou v kontrastu. Oříšková chuť tmavého piva anglického typu se skvěle snoubí s chutí vyzrálého čedaru, Stout vynikne za doprovodu čokoládových lanýžů a klasický ležák plzeňského typu si užijete s uleželým gulášem. Vše je o zkušenostech a vytříbené chuti, tak zkoušejte a hledejte takovou harmonii, která s vašimi chuťovými buňkami bude nejlépe ladit.
Tip redakce: Nezapomeňte, že chuťový kontrast funguje nejlépe, když ladí intenzita piva a jídla, jak je popsáno v kroku č. 2.
Speciality k pivu podle druhu piva
Světlý ležák
Na světlém ležáku je skvělé, že co se týče chuťovek, je velmi univerzální. Jeho vyšší sycenost je skvělá obzvláště k pikantním pokrmům, protože je velmi osvěžující.
Stout je pivo s příjemným chuťovým závěrem a podobně jako porter ladí s bohatými chutěmi.
Mexická kuchyně,
ústřice (zejména, když pijete Guinness!),
dezerty s vanilkovou zmrzlinou.
Brown Ale
Karamelový základ piva Brown Ale skvěle podtrhne hlavně maso.
Rostbíf,
vepřové maso.
Rady na závěr pro pivní someliéry začátečníky
Pokud stále přemýšlíte, co podávat k pivu a udělat tak radost svým chuťovým buňkám, zde je pár závěrečných tipů.
Neděste se kombinace tmavých piv a čokoládových dezertů, uvidíte, že váš jazýček si ji zamiluje.
K méně stupňovitým pivům servírujte lehčí pokrmy s nižší chuťovou intenzitou. K tučnějším jídlům se hodí piva o vyšší voltáži.
Zkoušejte, zkoušejte a zkoušejte. Díky experimentování získáte zkušenosti a oblíbíte si nové kombinace chutí.
Ještě rada na závěr. Oproti všem výše zmíněným doporučením se nebojte vyzkoušet jídla a piva, která jsou v naprostém kontrastu. Budete překvapeni. Třeba kombinace dobře chmeleného ležáku a rakviček se šlehačkou je popsána i v literatuře.