Jak uspořádat skvělou ochutnávku piva a na nic důležitého nezapomenout?
Jak uspořádat skvělou ochutnávku piva a na nic důležitého nezapomenout?
14
.
11
.
2024
Udělejte si pohodu s kamarády a kamarádkami, vychutnejte si dobré pivo a zakousněte k němu něco lahodného. Dobře zorganizovaná ochutnávka piv se může stát vaší oblíbenou aktivitou – a my poradíme, jak ji co nejlépe uspořádat.
Dobré pivo se rovná skvělá zábava. Taková kvalitní ochutnávka piva ale vyžaduje poctivou přípravu. Pokud organizaci nepodceníte, můžete se těšit na skvělý večer, během kterého se o pivech dozvíte spoustu nového. Tip hned z kraje: nevybírejte pouze klasická piva, jako je například to plzeňského typu, buďte odvážní a sáhněte třeba po elegantním stoutu, jiskřivém berliner weisse či osvěžujícím kyseláči. Už se vám sbíhají sliny?
Za prvé: Nepodceňte přípravu
Plánování degustace piva je stejné jako organizování jakékoliv jiné akce. Na začátku je třeba mít plán. Začněte s tím, že sepíšete seznam hostů a vymyslíte, kde se ochutnávka bude konat.
Při výběru účastníků zvažte jejich pivní zkušenosti (jsou to profesionálové, nebo ochutnávající nováčci?). Pár znalých návštěvníků se vám na guestlistu bude hodit, protože mohou pomoci s dotazy od těch méně zkušených.
Nezvěte zbytečně moc hostů. Bohatě stačí šest až deset osob, obzvláště, pokud koštování organizujete u sebe doma, kde nemáte k dispozici dost prostoru. Důležité je, aby měli degustátoři dostatek místa na sklenky a pohodlnému hovění.
Nezapomeňte zohlednit dopravu na místo a z místa konání. Jestliže ochutnávku organizujete někde v centru města, určitě se příchozí zvládnou dopravit domů sami. Pokud ale budete popíjet na své zahrádce za městem, měli byste hostům zařídit odvoz domů.
Za druhé: Sežeňte si vybavení, skleničky a nádobí
Jakmile máte vyřešený seznam hostů, zaměřte se na vybavení. Potřebovat budete degustační sklenky.Je důležité, aby degustační sklenice byly z čirého skla, abyste mohli hodnotit barvu ochutnávkového moku. Počet sklenic (asi tak na 200 ml, množství degustačního vzorku je cca 100 ml) se odvíjí podle toho, jak degustaci pojmete. Buď budete podávat vzorky postupně a jednu degustační sklenku mezi nimi vyplachovat, anebo každý vzorek přinesete v nové sklenici. Tento způsob mám raději, protože se můžete k jednotlivým vzorkům vracet a vzájemně je porovnávat. To však s sebou nese potřebu velkého množství sklenic. V nouzi se můžete uchýlit k průhledným plastovým kelímkům. Nevypadá to sice tak pěkně, ale můžu vás ujistit, že se to používá i na renomovaných pivních soutěžích.
Potřebovat budete i džbány s vodou a k nim skleničky, aby si vaši degustátoři mohli mezi jednotlivými pivními chody osvěžit a pročistit ústa.
Připravte si takzvané degustační sousto. Abyste se mohli soustředit na pivní chutě, je třeba zajistit, abyste nebyli ovlivňováni cizími pachy a výraznými chutěmi. Zapomeňte tedy na degustaci v průběhu grilovačky. Tu můžete rozjet až potom. Degustační sousto je chuťový neutralizátor pro unavené chuťové a čichové buňky v průběhu degustace. Jako „sousto“ se má podávat neutrální pečivo, neutrální sýr a uzenina. V praxi to znamená několik jednohubkových plátků rohlíku a pár kostiček eidamu a šunky, nebo měkkého salámu na účastníka.
Pro všechny hosty si připravte tužku a papír – nejlépe s předem napsaným seznamem piv, které budou ochutnávat. Každý pivař si pak může psát poznámky, jak mu pivo chutnalo, může si je oznámkovat a pak s ostatními sdílet své postřehy.
Za třetí: Sestavte si pivní menu
Konečně přišla část plánování, na kterou se asi každý z nás těší nejvíc – výběr pivní sestavy, jež se bude ochutnávat. Můžete se buď držet jednoho konkrétního stylu a degustovat jeho podtypy, zaměřit na určitý region (například koštování německých ležáků) či okusit pouze například ovocná piva. Výběr je čistě na vás. Optimální počet koštovaných piv je tak šest, maximálně deset. Při větších počtech již nezkušení degustátoři ztrácejí pozornost, vyrušují a degustace se vám zvrhne v obyčejnou pitku.
Pár tipů, co ochutnávat:
Ležáky (od nejsvětlejšího po nejtmavší).
IPA (od nejjemnějšího po nejsilnější).
Výběr z českých minipivovarů (směrem od nejzápadnějšího po nejvýchodnější).
Obecně piva řadíme od slabších a chuťově nevýrazných až po ta silnější a chuťově intenzivnější, aby zážitek gradoval.
Za čtvrté: Připravte se na degustaci
Nakupte dostatečné množství piva. (Alespoň jedno deci na degustátora a pak nějakou rezervu na to, abyste měli co pít po skončení „úřední“ části degustace).
Nejdříve naučte své hosty pivo správně čichat a točit ve sklence.
Pivo lijte do sklenic přímo před ochutnávkou, aby si degustátoři mohli prohlédnout i jeho pěnu.
Mezi jednotlivými chody si nechte prostor na poznámky.
Za páté: Vymyslete „afterparty“
Až si odbydete „pracovní“ část degustace, v plném významu tohoto slova, je čas na vzájemnou diskuzi a zábavu. Vrhněte se na grilování, pikantní jednohubky, slané tyčky a brambůrky, jak je libo. A nezapomeňte při tom dopít přebytky doneseného degustačního materiálu.
Tip redakce: Pokud vás problematika degustování opravdu zajímá, přihlašte se na senzorický tréning ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Stojí to však dost peněz, rozhodně to není zábava s grilovačkou a je to jen pro opravdu vážné zájemce.
Pro ty méně odhodlané raději doporučuji prohlídku pivovaru na kterou se můžete přihlásit kliknutím na odkaz.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Máte rádi pivní klasiku, nebo se nebojíte experimentovat s různými chutěmi? 🍺 Pojďte se s námi podívat na nejzajímavější příchutě, které pivo může mít.