Každý hospodský má svůj styl čepování piva. Jde ale o to, že ne každý to dělá správně. Čepování piva je považováno za umění s určitými pravidly. Není divu, má totiž přímý vliv na strukturu pěny a výslednou chuť piva.
Přijdete do své oblíbené hospůdky a povíte: „Zdravim, natoč mi jedno.“? Slovo „načepuj“ vám nejde přes pusu? Nevadí! Otázka „čepování vs. točení piva“ je poměrně častým tématem k diskusím, a to nejen mezi konzumenty, ale i mezi hospodskými.
Pojem čepování je historicky starší, pochází z dob, kdy se pivo uchovávalo v dubových sudech s dřevěnou zátkou (čepem). Sousloví točit pivo se zase používalo v 19. století, kdy se v hospodách využívaly tlakostroje, které se před natočením piva musely natlakovat točením kovového kola.
Co z toho vyplývá? Je správnější výraz čepovat, jen proto, že je starší, i když se v dnešních hospodách už žádné sudy s čepem nevyužívají? Nebo je možné používat i obrat „natočit pivo“, přestože u pípy nenajdete ani ruční tlakostroj (dnes je totiž pivo hnáno tlačným plynem)? Toť filozofická otázka k jednomu či více vypitých piv, že?
V našem článku budeme používat termín čepovat, jelikož jde o výraz objevující se v oficiálních dokumentech a normách (zákon o potravinách a tabákových výrobcích), co ale budete uplatňovat v hospodě vy, necháme zcela na vás. :)
Aby pivo dokonale chutnalo, je třeba ho nejen dokonale uvařit, ale také dokonale načepovat. Co je k tomu potřeba?
Tip redakce: Pivo čepujte do sklenic určených pro daný typ piva. Ležák patří do krýglu, IPA do sklenice tvaru tulipánu apod.
Skvěle natočené pivo má hned několik benefitů: výtečná chuť, výdrž pěny a vizuální efekt. Samotné čepování piva do sklenice v nejčastějším stylu (hladinka) by mělo vypadat následovně:
Pěna v pivu by měla zabrat cca ⅓ půllitru a vytvořit pouze nizoučkou „čepici“. Po správném načepování je pěna hladká, homogenní a bez bublinek.
❗🍺 Nikdy nečepujte pivo z výšky. 🍺❗
❗🍺 Nikdy nepřelévejte pěnu. 🍺❗
❗🍺 Nikdy nečepujte do suché a neumyté sklenice. 🍺❗
Tip redakce: Přečtěte si, jak vypadají další druhy čepování.
Čepování piva seshora znamená, že se půllitr postaví pod kohoutek a pivo do něj teče z výšky. Tím se ale pěna stane velmi pórovitou a vytvoří klasickou nevzhlednou čepici připomínající atomový hřib. Navíc se v pivu projeví značný úbytek CO2, což zásadně ovlivňuje chuť natočeného piva.
Než si začnete pochutnávat na pivních zásobách, které máte doma, lahváče či plechovkáče dejte chladit do tmavé místnosti nejlépe o teplotě 7 až 9 °C (cca na osm hodin) nebo nechte v ledničce 3 až 4 hodiny.
Dej Bůh štěstí!
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.