Historie výroby piva: Víte, kdy bylo uvařeno první pivo plzeňského typu?

25
.
7
.
2024

Pivo se v Česku vaří již od nepaměti, jeho historie sahá až do 9. století. Nejstarším pivovarem u nás je ten Břevnovský, založený při Břevnovském klášteře v roce 933 – jeho existenci dokládá listina z poloviny 13. století. A jak to s vařením piva v českých zemích bylo dál?

Pivo se začalo vařit před několika tisíci lety. V Mezopotámii a starověkém Egyptě vařily pivo ženy jako součást uctívání ženských božstev, ale i v rámci domácích prací. Jak to ale s vařením piva bylo na našem území?

České pivovary vznikaly obvykle v blízkosti klášterů, kromě toho Břevnovského najdete pivovar třeba u kláštera v Cerhenicích založený v roce 1118. Ve 13. století se podle várečného práva umožňovalo vaření piva pouze měšťanům v královských městech. To ale vedlo k mnoha sporům, proto se v roce 1517 sepsala Svatováclavská smlouva, ve které šlechta přiznala zástupcům měst právo třetího hlasu na zemských sněmech a města na oplátku šlechtě přiznala právo provozovat hospodářskou činnost včetně vaření piva.

Jedna z původní varen Budvaru v prostorách dnešní strojovny
Jedna z původní varen Budvaru v prostorách dnešní strojovny.

Vznik tradičního piva plzeňského typu

Takové to naše klasické pivo se objevilo až v 19. století, přesněji v roce 1842 v Plzni. Lokální piva v té době byla nechvalně známá pro svou mrzkou kvalitu, měšťanský lid se vzbouřil, nechal si postavit nový moderní pivovar a najal si bavorského sládka Josefa Grolla, aby uvařil pivo dle jejich představ. A tak vznikla legenda, spodně kvašené světlé pivo řádně chmelené.

Jak to tak bývá, při vzniku něčeho výjimečného často asistuje náhoda a u zrodu světlého ležáku tomu nebylo jinak. Proslýchá se, že původně Josef Groll chtěl uvařit ležák bavorského typu, jelikož to byla přesně jeho parketa. Po ruce ale měl místo bavorského sladu ten plzeňský – použil ho a zjistil, že ten pivu propůjčuje výjimečnou barvu i chuť. Od doby, kdy sládek Groll uvařil první várku plzeňského piva uběhlo jen 50 let, než se z jedné varny stal průmyslový pivovar o rozloze 55 hektarů.

Tip redakce: Originální listiny z roku 1842, kdy byl plzeňský pivovar založen, si můžete prohlédnout přímo v pivovaru.

Pivo českého typu

Pivo plzeňského typu podobné tomu, jak ho známe dnes a jak se ho snaží sládci po celém světě napodobovat, se však vařilo už před fenomenálním úspěchem Plzeňského Prazdroje. Jelikož tento druh velmi pitelného piva vyžaduje dlouhé ležení v chladných sklepích, bylo to pivo vzácnější a oproti svrchně kvašeným pivům bylo vařeno zřídka. Problém spočíval v chlazení zmíněných sklepů. To bylo závislé na čistě přírodních zdrojích, tedy na ledu nasbíraném v zimě na řekách a rybnících. Většina pivovarů tedy nedokázala udržet teplotu vhodnou pro výrobu ležáku po celý rok. To se změnilo s nástupem průmyslové výroby v polovině devatenáctého století, kdy začaly vznikat na svou dobu moderní pivovary. Sládek Groll byl tedy ve správnou dobu na správném místě. 

Rozvoz piva a ledu pivovarskými voly
Rozvoz piva a ledu pivovarskými voly.

A co historie našeho Budvaru?

Pár desetiletí po uvaření prvního českého ležáku, v roce 1895, byl založen Budvar (původně Český akciový pivovar). Situace ohledně jeho vzniku byla podobná té v Plzni. Česká část obyvatel Budějovic nebyla spokojena s tím, že místní Měšťanský pivovar je výrazně proněmecky orientován, a proto se rozhodla založit svůj vlastní. A dobře udělala. Budějovický pivovar si pivo vařil po svém a v roce 1930 si nechal zaregistrovat svou ochrannou známku Budvar, kterou používal při exportu dvanáctistupňového světlého ležáku. Mezinárodní známka zaznamenala značný úspěch a správní rada ji nakonec začlenila do názvu pivovaru: Budvar-Český akciový pivovar, České Budějovice.

Budvar-Český akciový pivovar, České Budějovice.
Budvar-Český akciový pivovar, České Budějovice.

Před první světovou válkou v Česku fungovalo kolem 700 pivovarů, po druhé světové válce jich zbylo pouhých 252. Budvar přežil a v roce 1967 se jakožto nástupce původního akciového ale i měšťanského pivovaru změnil na Budějovický Budvar, n. p. a my všichni se z jeho lahodného piva můžeme těšit dodnes.

Dvanáctistupňový světlý ležák Budvar Original
Dvanáctistupňový světlý ležák Budvar Original

Dej Bůh štěstí!

Autor článku:

Autoři článku:

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

ve spolupráci s

Anežka Šebková

Poeta, milovnice piva

Další články

5
.
9
.
2024

Výprava po českých pivních stezkách, díl 1.

Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.

22
.
8
.
2024

Nejlepší hry k pivu

Znáte hru Beer Pong či Macháčka? 🍺 Vyzkoušejte naše tipy na pivní hry a užijte si popíjení zlatého moku ještě o kapku víc.

8
.
8
.
2024

8 mýtů spojených s pivem: Kde je pravda?

Jídlo a pití jsou témata opředená mnoha mýty a pivo na tom není jinak 🍺 Nevěřte všemu, co koluje. Informace si ověřte v našem článku.