Hořká chuť dělá pivo pivem. Jedinečnou a lahodnou hořkou chuť má na svědomí nepostradatelná ingredience – chmel. Na chmelové škále existuje mnoho stupňů. Který jsme si nejvíce oblíbili my, Češi?
Teď už víte, že hořkost způsobuje chmel. Hořkost se dá měřit. Jednotkou je IBU. Víte oč jde? International Bitterness Units (v překladu „mezinárodní jednotky hořkosti“, zkratka IBU) je normalizovaná stupnice určující hořkost piva. Hodnota IBU udává koncentraci alfa-hořkých kyselin, které dodávají pivu jeho charakteristickou hořkou chuť – čím vyšší je číselná hodnota IBU, tím vyšší je intenzita hořkosti a naopak.
IBU je měřítkem hořkosti piva, které odráží koncentraci alfa-kyselin z chmele v hotovém pivu. Metod, jak spočítat IBU, je vícero, kromě vzorečků lze využít i online kalkulátory, do kterých stačí vyplnit požadované hodnoty. Výpočet je výpočet, ale jistotu nám dodá nejlépe laboratorní měření.
Výslednou hořkou chuť ale neovlivňuje pouze samotná hořkost piva daná chmelem. Při vaření se používají i další ingredience a metody, které mohou finální dojem ovlivnit, a konzumentovi se může zdát, že pivo s nižším IBU je více hořké, než to méně chmelené. Zkrátka pivovarnictví je alchymie a sládci chuťoví mágové. :)
Pokud vás zajímá, jak jsou na tom piva, co se IBU týče, zde je tabulka s nejběžnějšími pivy a těmi našimi z Budvaru a jejich hořkostmi.
Češi si v hořkosti libují čím dál více, i to je jeden z důvodů, proč jsme v Budvaru uvařili naši 33, na které si pochutnáte v lahvích, plechovkách i ve výčepech.
Tip redakce: A pokud chcete ještě větší ráj v puse, dopřejte si k pivu pár pražených oříšků na slano.
Tomuto návratu k hořkým kořenům můžeme poděkovat i minipivovarům, které pivařům servírují exotičtější druhy piv a nejen tu naši českou klasiku. Například taková IPA má v sobě mnohem více chmele než český ležák, jenže ve výsledném aroma se projevuje jinak. Chmelovou hořkost doprovází i ovocné a pryskyřičné tóny. Český jazýček tyto druhy piv rád ochutná, ale zase se s chutí vrátí zpět k plné chmelové chuti, která spodně kvašená piva provází hned od napití. A to dobře uvařený ležák zaručeně nabízí.
Dej Bůh štěstí!
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.