Už jste se setkali s pojmem létající pivovar nebo létající sládek? V zahraničí se například říká gypsy brewery nebo gypsy brewer. Ale nejedná se o nějaký úlet nebo o speciální cikánský pivní produkt, jde spíš o takovou formu pivovarnického kočovnictví. Více si popíšeme v článku.
Vlastnit létající pivovar je zajímavý způsob, jak si splnit sen o vaření vlastního piva, aniž byste museli hned budovat vlastní pivovar. Funguje to tak, že sládek nebo pivovarník si pronajme kapacitu v jiném pivovaru a tam uvaří pivo podle svých receptur. Nemusí se tak starat o nákup drahého vybavení nebo řešit provoz vlastní výroby. Místo toho se může plně soustředit na tvorbu piva a hledání chutí, které zaujmou.
Tento model je ideální pro začínající pivovarníky, kteří chtějí představit svá piva publiku. „Létači“ se chtějí pochlubit svým umem a utkat se o přízeň zákazníků, ale zatím nemají dost prostředků, aby si pořídili vlastní pivovar. Proto volí cestu pronájmu technologické části, kde mohou realizovat své nápady, experimentovat a zkoušet, co trh a zákazník snese. A to vše bez drastické počáteční investice. V této fázi si budují jméno, snaží se posilovat svou značku a hledají místo a potřebné finance k „přistání“. Některým se „přistát“ podaří a vybudují si pivovar podle vlastních představ, nebo převezmou nějaký, který už je majiteli malý a on se stěhuje do většího. Přistání bývají různá. Někteří nepřistanou nikdy, protože jim kočování vyhovuje. Někteří skončí, protože se jim nedaří a musí změnit směr. V tomto případě je výhodou žádný pivovar nevlastnit.
Létající pivovar je skvělou možností, jak začít. V Česku i jinde ve světě si tento koncept získává stále větší popularitu. A pro mnoho sládků je to první krok, který je později dovede k založení vlastního pivovaru. Létající pivovary se od ostatních řemeslných pivovarů tedy liší jenom tím, že pracují na vypůjčeném zařízeni. Také přinášejí na trh něco neotřelého a originálního, co zaujme nejen chutí, ale i příběhem, který za pivem stojí. S „létači“ je to stejné, jako s ostatními „crafťáky“. Jsou mezi nimi talenti, kteří vaří vyhledávané skvosty, pak řada průměrných, ale i ti, kteří pragmaticky dělají nějaké pivo, ryze na komerční bázi.
Pokud byste měli zájem ochutnat piva, která jsou často naprosto nečekaných příchutí, doporučuji navštívit festival minipivovarů Nomád, který se každý rok v září koná v pražské Holešovické tržnici. Letos bude v termínu 5. a 6. září 2025.
Pivovar, který své pivo nejčastěji vaří v pivovaru Antoš a v Břevnovském klášteře.
Asi nejvýraznějším pivem tohoto „létače“ je Sakuráč 11° - Sakura Tea Ale, který je inspirovaný japonskou čajovou kulturou.
Pivovar založený v roce 2012, v roce 2013 obdržel titul Talent roku od časopisu Pivo, Bier & Ale
Již asi počtvrté „definitivně“ končící pivovar. Co uvařil, bylo vždy šílené a naprosto skvělé. Zkuste ještě něco ochutnat, než vyprodá zásoby.
Z domovařičů se v roce 2019 stali létači a trvá to dodnes. Jejich pivům neschází fantazie a nikdy mě nezklamala.
Four Elements – Webové stránky
Piva z tohoto jihomoravského létajícího pivovaru rozhodně stojí za ochutnání. Proslýchá se, že už brzo přistane.
Zdroj úvodní fotografie: Nomad Beer Festival 2024
Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?
Každé jaro se to v tuzemských hospodách hemží zeleným pivem. Proč? 🍺 Už jste ochutnali zelené pivo? Poradíme, kam na něj zajít.
Chcete si opravdu pochutnat? 🍺 Tak si upečte pivní rohlíky. Není to nic složitého a nebojte – tuto laskominu mohou i děti.