8 mýtů spojených s pivem: Kde je pravda?

8
.
8
.
2024

O pivu koluje mnoho pravda, polopravd i nepravd. Pojďte se s námi těmto pověrám podívat na zoubek a odhalte pravdu.

1. Nealkoholické pivo neobsahuje alkohol

Česká legislativa povoluje označení nealkoholické pivo, pokud nápoj obsahuje maximálně 0,5 objemových procent alkoholu. To v převedeném množství znamená, že jeden půllitr nealka (co se alkoholu týče) vyjde stejně jako 50 mililitrů normálního piva. Což znamená, že byste museli vypít hodně nealkoholického piva, abyste byli v náladě, přesto je ale mýtus, že nealko neobsahuje alkohol opravdu jen mýtem. Existují však už metody, jak alkohol z piva dostat úplně, případně vyrobit nápoj pivu podobný. Tato piva se pyšní nápisem 0,00. Jsou obchodně důležité obzvláště v arabských zemích.

Budvar Nealko
Budvar Nealko

2. Čím silnější pivo, tím větší bolest hlavy po něm přijde

Stupňovitost piva nemá na sílu kocoviny takový vliv, jak si téměř 60 % procent Čechů myslí, jako vypité množství piva. Na vině jsou hlavně aromatické látky obsažené v pivu – ne každé tělo je totiž na jejich zpracování a hojnost v pivu zvyklé. Pokud chcete, aby vaše hlava zůstala druhý den po pijatice bez bolesti, vyhnout byste se také měli kombinování různých druhů alkoholu. To míchání je taky do určité míry mýtus. Když toho vypijete moc, tak vám bude prostě druhý den špatně a žádné hospodské rady při konzumaci vám nepomůžou. 

3. Po pivu se tloustne

Ne, po samotném pivu v rozumné míře se netloustne. Pivo je sice kalorické (podobně jako třeba slazené nápoje), ale samo o sobě není důvodem, proč nám rostou pivní bříška. Viscerální tuk, nadbytečný tuk v břišní dutině, bývá příčinou mnoha závažných onemocnění a pokud se jim chcete vyhnout, pijte ale i jezte s rozumem. Několik piv denně, k tomu nezdravé občerstvení, nevyvážený jídelníček a žádný pohyb opravdu zapříčiní, že máte tendenci tloustnout. Pivo také značně podporuje chuť k jídlu. Takže když sedíte v hospodě a vypijete velký objem piva, roztáhne se vám žaludek. Než dojdete domů, tak se vyprázdní a vy pak v noci vyluxujete ledničku.

Budvar 33 a tatarak

4. Čím větší říz, tím lepší pivo

Lepší šmak se odvíjí od toho, jaký má pivo říz? Ani to není pravda. Chuť piva je dána množstvím a podílem všech ingrediencí, zatímco říz má na svědomí oxid uhličitý, který je v nápoji.  Ten sice krásně osvěží, ale nemělo by se to s ním přehánět. Tělo si pak musí poradit s velkým množstvím plynu, které zkonzumovalo společně s pivem. Když se tedy řekne, že má pivo říz, znamená to, že štípe na jazyku, ale dobré být vůbec nemusí. 

5. Pojem „desítka“ označuje obsah alkoholu v pivu

Více než 80 % Čechů si myslí, že pojmy „desítka“ a „dvanáctka“ označují množství alkoholu obsaženého v pivu. Někteří si dokonce myslí, že číslo v názvu označuje počet týdnů, během kterých pivo zraje. Ani jedna myšlenka není pravdou. Ve skutečnosti číslo označuje hustotu extraktu původní mladiny, což je vlastně obsah sladového (obilného) cukru před kvašením. Vinaři taky měří obsah cukrů v čerstně vzlisované šťávě z hroznů a říkají tomu cukernatost moštu. Desítka má tedy 10 gramů cukru na 100 mililitrů, dvanáctka 12 gramů.

Desítka Budvar Výčepní
Desítka Budvar Výčepní

6. Europivo je značka piva

Možná jste se setkali s názorem, že označení europivo je soukromá značka piva, to je ale ovšem zcela mimo. Pravda je taková, že se jedná o pivo s charakteristickou chutí uvařené tak, aby chutnalo co největšímu počtu populace. Když ho ochutnáte, nepoznáte, kde bylo uvařeno, nerozeznáte ani sládkovu vlastní invenci. Jde o univerzální nápoj, který je vlastně postrachem všech poctivých sládků.

7. Čím tmavší barva, tím má pivo plnější chuť

Přijde vám také, že tmavé pečivo má výraznější chuť než to světlé? Nám ne a ani u piva tomu tak není. Použitý slad má sice přímý vliv na chuť piva, ale žádnou přímou úměru s barvou nápoje nehledejte. O plnější chuť se postará samozřejmě směs sladů namíchaná sládkem a hlavně stupeň prokvašení (také řízený sládkem), tedy poměr cukrů a alkoholu. Je pravdou, že sládci často ladí svá barevnější piva do plnějších chutí. Není to však pravidlem.

Budvar Tmavý ležák
Budvar Tmavý ležák

8. Lahvové pivo se nejlépe vychladí na sedmém schodu

Nevěřím tomu, že existuje člověk, který by to bral vážně. Jedná se o hlášku z filmu Vesničko má středisková, kde tuším pan Labuda vypozoroval, že v jeho konkrétním sklepě má pivo pro něj nejlepší teplotu ze sedmého schodu. Sedmý schod se tedy vžil jako pojem pro správně vychlazené pivo. Sládci většinou preferují teplotu 5 až 8 °C. V současné době pozoruji trend podávat pivo silně podchlazené na teploty 2 až 4 °C. To už se chuť piva zcela vytrácí a ani nevíte, co pijete. V létě to má své opodstatnění, protože pivo na stole rychle teplá. V zimě mě to dost štve.

Tip redakce: Pokud si chcete pochutnat na kvalitním pivu, zajímejte se i o to, jak daný podnik pivo skladuje. Některé mají pivo uchované nevychlazené v sudech, při pokojové, či i vyšší teplotě. Při čepování pak při cestě do vašeho půllitru dochází k šokovému zchlazení – a to může mít na kvalitu piva neblahý vliv.

Dej Bůh štěstí!

Autor článku:

Autoři článku:

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

ve spolupráci s

Anežka Šebková

Poeta, milovnice piva

Další články

5
.
9
.
2024

Výprava po českých pivních stezkách, díl 1.

Pivo a sport. To je kombinace, na kterou Češi a Češky nedají dopustit. 🍺 Vydejte se za pivními chutěmi, historií a přírodními krásami po pivních stezkách.

22
.
8
.
2024

Nejlepší hry k pivu

Znáte hru Beer Pong či Macháčka? 🍺 Vyzkoušejte naše tipy na pivní hry a užijte si popíjení zlatého moku ještě o kapku víc.

25
.
7
.
2024

Historie výroby piva: Víte, kdy bylo uvařeno první pivo plzeňského typu?

Víte, že za českým ležákem stojí naštvaní občané, ale tak trochu i náhoda? 🍺 Přečtěte si více na našem pivním blogu.