O pivu koluje mnoho pravda, polopravd i nepravd. Pojďte se s námi těmto pověrám podívat na zoubek a odhalte pravdu.
Česká legislativa povoluje označení nealkoholické pivo, pokud nápoj obsahuje maximálně 0,5 objemových procent alkoholu. To v převedeném množství znamená, že jeden půllitr nealka (co se alkoholu týče) vyjde stejně jako 50 mililitrů normálního piva. Což znamená, že byste museli vypít hodně nealkoholického piva, abyste byli v náladě, přesto je ale mýtus, že nealko neobsahuje alkohol opravdu jen mýtem. Existují však už metody, jak alkohol z piva dostat úplně, případně vyrobit nápoj pivu podobný. Tato piva se pyšní nápisem 0,00. Jsou obchodně důležité obzvláště v arabských zemích.
Stupňovitost piva nemá na sílu kocoviny takový vliv, jak si téměř 60 % procent Čechů myslí, jako vypité množství piva. Na vině jsou hlavně aromatické látky obsažené v pivu – ne každé tělo je totiž na jejich zpracování a hojnost v pivu zvyklé. Pokud chcete, aby vaše hlava zůstala druhý den po pijatice bez bolesti, vyhnout byste se také měli kombinování různých druhů alkoholu. To míchání je taky do určité míry mýtus. Když toho vypijete moc, tak vám bude prostě druhý den špatně a žádné hospodské rady při konzumaci vám nepomůžou.
Ne, po samotném pivu v rozumné míře se netloustne. Pivo je sice kalorické (podobně jako třeba slazené nápoje), ale samo o sobě není důvodem, proč nám rostou pivní bříška. Viscerální tuk, nadbytečný tuk v břišní dutině, bývá příčinou mnoha závažných onemocnění a pokud se jim chcete vyhnout, pijte ale i jezte s rozumem. Několik piv denně, k tomu nezdravé občerstvení, nevyvážený jídelníček a žádný pohyb opravdu zapříčiní, že máte tendenci tloustnout. Pivo také značně podporuje chuť k jídlu. Takže když sedíte v hospodě a vypijete velký objem piva, roztáhne se vám žaludek. Než dojdete domů, tak se vyprázdní a vy pak v noci vyluxujete ledničku.
Lepší šmak se odvíjí od toho, jaký má pivo říz? Ani to není pravda. Chuť piva je dána množstvím a podílem všech ingrediencí, zatímco říz má na svědomí oxid uhličitý, který je v nápoji. Ten sice krásně osvěží, ale nemělo by se to s ním přehánět. Tělo si pak musí poradit s velkým množstvím plynu, které zkonzumovalo společně s pivem. Když se tedy řekne, že má pivo říz, znamená to, že štípe na jazyku, ale dobré být vůbec nemusí.
Více než 80 % Čechů si myslí, že pojmy „desítka“ a „dvanáctka“ označují množství alkoholu obsaženého v pivu. Někteří si dokonce myslí, že číslo v názvu označuje počet týdnů, během kterých pivo zraje. Ani jedna myšlenka není pravdou. Ve skutečnosti číslo označuje hustotu extraktu původní mladiny, což je vlastně obsah sladového (obilného) cukru před kvašením. Vinaři taky měří obsah cukrů v čerstně vzlisované šťávě z hroznů a říkají tomu cukernatost moštu. Desítka má tedy 10 gramů cukru na 100 mililitrů, dvanáctka 12 gramů.
Možná jste se setkali s názorem, že označení europivo je soukromá značka piva, to je ale ovšem zcela mimo. Pravda je taková, že se jedná o pivo s charakteristickou chutí uvařené tak, aby chutnalo co největšímu počtu populace. Když ho ochutnáte, nepoznáte, kde bylo uvařeno, nerozeznáte ani sládkovu vlastní invenci. Jde o univerzální nápoj, který je vlastně postrachem všech poctivých sládků.
Přijde vám také, že tmavé pečivo má výraznější chuť než to světlé? Nám ne a ani u piva tomu tak není. Použitý slad má sice přímý vliv na chuť piva, ale žádnou přímou úměru s barvou nápoje nehledejte. O plnější chuť se postará samozřejmě směs sladů namíchaná sládkem a hlavně stupeň prokvašení (také řízený sládkem), tedy poměr cukrů a alkoholu. Je pravdou, že sládci často ladí svá barevnější piva do plnějších chutí. Není to však pravidlem. Pokud si chcete vychutnat piva s plnou chutí a jedinečnou recepturou, doporučujeme navštívit tradiční pražský pivovar a restauraci U Medvídků – umedvidku.cz.
Nevěřím tomu, že existuje člověk, který by to bral vážně. Jedná se o hlášku z filmu Vesničko má středisková, kde tuším pan Labuda vypozoroval, že v jeho konkrétním sklepě má pivo pro něj nejlepší teplotu ze sedmého schodu. Sedmý schod se tedy vžil jako pojem pro správně vychlazené pivo. Sládci většinou preferují teplotu 5 až 8 °C. V současné době pozoruji trend podávat pivo silně podchlazené na teploty 2 až 4 °C. To už se chuť piva zcela vytrácí a ani nevíte, co pijete. V létě to má své opodstatnění, protože pivo na stole rychle teplá. V zimě mě to dost štve.
Tip redakce: Pokud si chcete pochutnat na kvalitním pivu, zajímejte se i o to, jak daný podnik pivo skladuje. Některé mají pivo uchované nevychlazené v sudech, při pokojové, či i vyšší teplotě. Při čepování pak při cestě do vašeho půllitru dochází k šokovému zchlazení – a to může mít na kvalitu piva neblahý vliv.
Dej Bůh štěstí!
Máte rádi pivní klasiku, nebo se nebojíte experimentovat s různými chutěmi? 🍺 Pojďte se s námi podívat na nejzajímavější příchutě, které pivo může mít.
Patříte mezi milovníky dobrého piva? Nechoďte naslepo. Nechte se vést naším průvodcem brněnských putik, ve kterých se točí Budvar.
Vydejte se s námi za skvělou chutí Budvaru. V prvním díle našeho ochutnávkového seriálu navštívíme pět míst v Praze, kde si naše pivo vychutnáte v tom nejlepším podání.