Limitovaná várka piva uvařená létajícím sládkem Budvaru Alešem Dvořákem a sládkem minipivovaru Cobolis Pavlem Paloušem.
Lehké, svěží, dobře prokvašené světlé pivo s nižší nevtíravou hořkostí.
Takový je Kölsch.
Dnes se vaří jen v Kolíně nad Rýnem pod chráněným zeměpisným označením, ale vyhlášený je po celém Německu. My jsme mu dodali moderní český twist a uvařili ho z českého chmele, který vznikl v roce 2019 jako odpověď na měnící se klima.
Jedná se o svrchně kvašené pivo, které kvasí za vyšších teplot, ale dokváší za studena stejně jako ležák. On to totiž předchůdce ležáku vlastně i je. Takový měkčí ležák – pochopíte až ochutnáte.
Za pivovarem Cobolis stojí jeden z nejznámějších českých sládků Pavel Palouš. Původem „ajťák“, kterému ale chyběl kontakt s finálním produktem, jak sám říká. A tak začal vařit pivo. A pak si otevřel i vlastní pivovar. A dělá to líp a líp. Většina jeho piv je hluboko prokvašených, suchých, s čistou chutí, kde vyleze každá chyba, tedy kdyby tam nějaká byla.
V současnosti vaří každý rok kolem 40 druhů piv, které můžete ochutnat jak přímo v pivovaru, tedy pivovarské hospodě přímo na metru Ládví, nebo v mnohých pivních barech a pivotékách.
A věděli jste, že Pavel a Aleš jsou i autory receptury na Budvar Redix?