Ve dvou se to lépe táhne! Společně s vybranými minipivovary pro vás vaříme limitované edice pivních speciálů a představujeme vám svět piva v celé jeho rozmanitosti.
Limitovaná várka piva uvařená létajícím sládkem Budvaru Alešem Dvořákem a sládkem minipivovaru Lucky Bastard Martinem Hrubešem.
Opičí Ejl je výsledkem spolupráce kamarádů sládků Petra Košina z Budvaru a Michala Kuřece z minipivovaru Nachmelená Opice.
Letní limitka piva uvařená ve spolupráci Budvaru a minipivovaru Volt.
Limitovaná várka piva uvařená létajícím sládkem Budvaru Alešem Dvořákem a sládkem minipivovaru Cobolis Pavlem Paloušem.
Letní limitka piva uvařená ve spolupráci Budvaru a minipivovaru Clock.
Letní limitka piva uvařená společně sládky Petrem Košinem z Budvaru a Lukášem Tomsou ze Dvou kohoutů.
Tenhle Farmhouse Ale jsme pro vás uvařili společně se Žanetou Petružálkovou, sládkovou nepomuckého pivovaru Zlatá kráva. Je to surové sedlácké pivo, které voní českým obilím, americkým chmelem a překvapuje jemnou hořkostí.
Ta „pravá” IPA je jen jedna. Příjemně plná, ale přitom svěží, lehká, chuťově čistá a výrazně hořká. A přesně takové je i tohle pivo.
Zápal pro věc a schopnost rychle se učit dovedly pivovar MadCat až k dnešním úspěchům. Společně se sládkem Járou Dorážkou jsme uvařili brusinkový Sour Ale. A podle nás, přesně takhle bude chutnat léto.
Sny se nedají spoutat a vášeň k dobrému pivu už vůbec ne. Tato věta naprosto dokonale vystihuje ducha pivovaru Pioneer. A společně jsme uvařili limitku s názvem Pop up! s chmelem CryoPop.
Minipivovar Sibeeria je známý nevšedními kombinacemi a zkoušením stále nových receptů. Z naší spolupráce vznikl Imperial Baltic Porter, který jsme společně pojmenovali Black Jack.
V pivovaru Permon kdysi nápad na spolupráci s Budvarem vznikl. A byl to skvělý nápad! Proto jsme se rozhodli uvařit si za odměnu společné pivo — IPL UNITED s výraznou vůní chmele.
A tak v minipivovaru Thrills vzniklo pivo, které ji kdysi vedlo - West Coast IPA. Jenže není to ledajaká IPA, je to ECHT IPA! Hořká, drsná, dřevitá, ale vybalancovaná jako spolupráce Aleše s Markem Houdkem.
Se sládkem pivovaru Axiom z Prostějova na Hané jsme vytvořili něco nečekaného. Zčásti typický český ležák, zčásti saison, starý belgický styl svrchně kvašeného piva. Definition of Harmony je drsně suchý experiment.
Společně jsme uvařili pivo starého anglického stylu, bitter. Bitter z Obory. Pouze z ryze originálních britských surovin, krásnou hořkost doplňuje lehká ovocná vůně.
Se sládkem z minipivovaru Clock jsme se toho nebáli. Exportnímu ležáku jsme dali novosvětskou chuť, Bohemian Idols tak přináší svěží pohled na český ležák.
V minipivovaru Cobolis jsme dali hlavy dohromady se sládkem Pavlem Paloušem. Vzniklo osvěžující, středně plné pivo v mandarinkovém odstínu.
Anička ze Švihova se vdala za Holanďana, postavili si pivovar a vtrhli jako zjevení na trh s pivy holandského a tak trochu belgického stylu. Původně se Anička vyučila kuchařkou, Martijn oprášil starý recept na holandské pivo s jemnou příchutí koření, do týmu se přidal dědeček Gerard a kamarádi, a tak vznikl Rodinný pivovar Švihov.
Vojta s Pavlínou a s tatínkem hospodaří na rodinném velkostatku a k tomu mají ještě pivovárek, starají se o děti a hrají v kapele. Je z nich cítit úžasná energie. Piva mají skvělá a nadchla mě grafika etiket. Takže slovo dalo slovo a domluvili jsme se na společné várce. "Old School NEIPA. Právě teď je venku, tak přijeďte do Kněžiček ochutnat.
Znojemský městský řemeslný pivovar navazuje na staletou tradici vaření piva ve Znojmě. Nachází se v krásném historickém prostředí Znojemského hradu. V areálu pivovaru mohou místní turisté navštívit také enotéku, pokochat se výhledem na město Znojmo, absolvovat prohlídku pivovaru a vychutnat si čerstvé pivo a gastronomii v místní restauraci se zahrádkou. Skvělé znojemské pivo se vaří řemeslným způsobem z místních surovin. Vlajkovou lodí pivovaru je Znojemská 11 podle tradiční receptury emeritního sládka Karla Čanka.
Čistá americká škola. Jak by ne, vždyť sládek Chris je Američan. Jeho piva jsou naprosto skvělá. Pivovárek sídlí v zahradním domku v obci Zhůř. Jediná Chrisova slabina je, že neumí jméno svého pivovaru vyslovit. Doporučuji jeho legendární pivo "Asfalt"
Ačkoliv má každé pivo z Vinohradského pivovaru svůj osobitý výrazný charakter, jejich společným jmenovatelem je poctivá řemeslná výroba, používání těch nejkvalitnějších českých i zahraničních surovin. Jeden z větších pražských pivovarů s krásnou restaurací, který nedávno expandoval do větších prostor, takže je vidět, že se jim daří a pivo jde na odbyt.
VIK byl založen teprve nedávno, v roce 2020. A jak o sobě manželé Vikovi píšou, v jejich pivovaru se přetváří vášeň, nasazení a tvrdá práce do těch nejlepších piv. Já je objevil v loňském roce na doporučení Pavla Palouše. Musím říct, že mě velmi příjemně překvapili. Neváhali jsme a vznikla z toho společná várka. Bude to Brut Lager, na který se moc těším. Název vám zatím neprozradím, neboť ho nevím.
Příběh začal v závěru roku 2020, kdy po rozsáhlé rekonstrukci, oživili památkově chráněné sklepy ve Velké Bystřici.Obnovili zde pivovarské řemeslo, které má ve městě tradici již od roku 1579. Je to progresivní,í craftový pivovar, který se kromě poctivých ležáků pro tradiční pivaře, zaměřuje na pivní speciály z celého světa. Na poctivé řemeslo dohlíží vrchní sládek David Kapsia s bohatými zkušenostmi z pivovarnického světa. Piva stojí za ochutnání, a ještě si můžete degustaci zpestřit skvělými olomouckými tvarůžky, které tam vyrábějí.
Pivovar Trilobit byl založen v lednu 2017 a nachází se v Libni v jedné z budov bývalého Anglického pivovaru. Sládkové jsou manželé Petr a hyperaktivní Monika. Jejich pivům nápady nechybí a hodně mě baví.
Sládkem je šílený Marek. Seznámil jsem se s ním v Anglii, když jsme vařili kooperační várku ve Wild Brewing. Marek se naučil vařit pivo v Anglii od Američana, takže bylo legrační ho učit českou terminologii. Když jsem ho naučil rmutovat, tak začal vařit i ležáky. Jinak jeho nejoblíbenější disciplínou je NEIPA. Uvařili jsme si společnou várku "ECHT IPA"
Slavkovský pivovar se nachází ve slavné obci Slavkov u Brna, v jejíž blízkosti se odehrála jedna z největších napoleonských bitev. Zdejší pivovar byl postaven v roce 2012 a jeho piva získala v průběhu let řadu ocenění. Zaměřují se na výrobu nejen typických českých piv, ale i různých pivních stylů, spodně i svrchně kvašená. Pivovar klade důraz na přírodní a kvalitní suroviny. Snaží se vařit svá piva v co nejpřirozenější podobě tak, jak craft velí.
Místo, které dýchá historií. Zdi pivovaru pamatují čtrnácté století, kdy byl vystaven Rožnovský hrad. Z jeho zdiva pak roku 1712 vzniknul Rožnovský pivovar. Tento pivovar vám nabídne komplekní zážitek. Kromě piva i pivní lázně, wellnes a naprosto luxusní cukrárnu.
Plzeňský pivovar Raven patří od roku 2015 mezi špičku mezi craft beer producenty v Česku. Zakladatelem a sládkem pivovaru je Filip Miller, který je původem Australan. Nebojí se experimentovat, a tak se mu podařilo uvařit řadu velmi zajímavých a originálních piv – jako první u nás uvařili českou white IPA, Pilsener Weisse (tzv. „kyseláč“). Piva patří k tomu nejlepšímu zboží, za mě Top 10.
Malý rodinný pivovar vaří vynikající pivo již od roku 2008. V prosinci 2019 otevřeli nový, moderní pivovar v obci Druztová, asi 5 km severně od Plzně. Zde provozují i pivovarskou Stodolní hospůdku, kde je možné ochutnat hned několik druhů zdejšího piva. Pivovar má své nezaměnitelné kouzlo.
,Psychovar začal původně jako domovarnický projekt Tomáše Bendy z Řevnic a jak to už někdy bývá, tento koníček mu postupem času poněkud přerostl přes hlavu. Nezbývalo tedy nic jiného, než Psychovar přetransformovat do podoby létajícího pivovaru. Sládek Tomáš, jak název napovídá, je mírně šílený, což úspěšně promítá do svýh piv a libuje si v čajových pivech.
Pivovar Zvíkov byl založen v roce 1993 a je jedním z prvních českých minipivovarů. Najdete ho na romantickém místě v blízkosti hradu Zvíkov nedaleko hradu Orlík. S vařením vlastního piva navazuje na starobylou slávu hradního pivovaru na Zvíkově. Řídí se heslem: „Uvařit dobré pivo je umění, ale trvale vařit skvělé pivo je velké mistrovství.“ Společně s Českomoravským svazem minipivovarů a jeho předsedou Michalem Voldřichem, pořádají Jarní cenu českých sládků.
Michal to nerad slyší, ale já Zvíkov považuji za spíše konzervativnější a jeho doménou jsou ležáky. Nejraději mám jejich Weizen. Michal je velký workoholik a kromě Zvíkova sládkuje ještě v Protivíně. Je předsedou ČMSMP. V pivovaru se natáčela jedna epizoda Beermastra Česko.
Pivovar Čestmír (původně létající Čestmír) je pojmenován podle slovanského jména, které znamená "ten, kdo ctí mír". Založili ho Imrich Kočiš a Karel Kamarýt v roce 2017 jako tzv. létající pivovar, což znamená, že pivovar nemá vlastní prostory na vaření piva a nechává si vařit pivo na varně jiného pivovaru. Začátkem roku 2019 se pivovar usídlil v Brandýse nad Labem, kde začal vařit pivo ve vlastní varně. Pivovar Čestmír vaří jak spodně, tak svrchně kvašená piva, stouty i kyselá piva.
Pivovar Červený vlk v srdci Krušných hor založili dva přátelé a dlouholetí spolupracovníci, pro které je pivo nejen produktem, ale také vášní. První várku uvařil minipivovar v roce 2020, ale myšlenka a koncept stavby se zrodily už v roce 2016. Cílem bylo postavit budovu, která zapadne do místní architektury a zároveň bude na vysoké technologické úrovni.
Kromě pivovaru se zde nachází také restaurace. Ve stálém lístku mají 5 druhů piva a každý měsíc připravují jeden pivní speciál. V létě na kolo, v zimě na lyže. Pivovar je přesně na tom správném místě. Víte, že majitelé jsou dlouholetí pěstitelé a obchodníci s chmelem?
Pivovar Zlatá kráva v Nepomuku je obnovený místní pivovar, jehož kořeny sahají do druhé poloviny 19. století. V roce 2018 byl zahájen rodinný projekt a vznikl Pivovar Zlatá Kráva. Jejich vizí je vařit pivo z kvalitních surovin a dodávat ho zákazníkům v té nejlepší kvalitě nejen v České republice. Součástí areálu pivovaru je také pivní hotel, restaurace, lázně a wellness. Sládkovou je Žaneta Petružálková, která převzala rodinné řemeslo a její srdce bije pro pivovar. Žaneta je velká punkačka a fantazie ji nechybí. V nabídce naleznete tradiční ležáky nebo exotické pivní styly.
Známý řemeslný rodinný pivovar Zichovec lze považovat za etalon nápaditosti, kvality a rozmanitosti. První várka vznikla v roce 2012 a v současné době najdete výrobu v moderním pivovaru v Lounech. Zajímavostí je, že k pivovaru zakoupili starý autobus, který přestavěli na pojízdnou hospodu, se kterou se účastní různých festivalů a akcí po celé České republice.
Pivovar nabízí širokou škálu svrchně kvašených speciálních piv, která tvoří hlavní portfolio pivovaru. K Zichovci není co dodat. V žádném pivu se tam nezklamete. Jsou to také průkopníci českého craftu. Doporučuji navštívit každoroční festival Zichfest. Patří také k mým Top 10.
Wild Creatures je opravdový unikát nejenom v Čechách, ale řekl bych, že i na světě. Experimenty se spontánním kvašením a přídavky vinné révy, případně jiného ovoce dělají z každé lahve skvost, který oceňují fajnšmekři nejen u nás ale i v daleké cizině. Ale pozor! Nezkušení konzumenti bývají dosti překvapeni.Pivovar Wild Creatures je rodinný pivovar založený v roce 2011, do kterého zakladatelka Jitka Ilčíková přenesla své velké nadšení pro belgická lambická piva. Pivovar se nachází uprostřed vinic a díky specifické výrobě spontánním kvašením získávají piva výraznější vinný charakter a ke klasickému ležáku mají chuťově opravdu daleko.
Piva jsou "očkována" spontánně místní mikroflórou zvanou "Wild Creatures" a vaří se pouze v chladných měsících. Mladina se stáčí do vinných sudů z Francie, kde pivo zraje šest až devět měsíců, u spontánně kvašených piv až dva roky. Výsledná skvělá chuť piva vzniká blendováním (mixováním) různě starých sudů.
Minipivovar Volt je pojmenován po známém vynálezci Voltaického článku - Allesandro Voltovi. V minipivovaru hledají stále nové receptury na pivo, které vás osvěží a doslova zelektrizuje svou chutí. Chtějí zde navázat na bohatou historii vaření piva v Jablonci nad Nisou a rozšířit sbírku pivních speciálů českých pivovarů.
Získávají řadu ocenění na pivních soutěžích a v roce 2020 byli v odborném časopise Pivo Beer Ale zvoleni největším překvapením roku. Dokonce se jim podařilo získat ocenění pro nejlepší minipivovar roku 2021 a 2022!
Když jsem Prachatický pivovárek poprvé navštívil, musel jsem ho trochu hledat. Je šikovně schovavý v historickém centru. Měli tam tenkrát mladého, šikovného sládka, který byl velkým nadšencem. Kvalita piva mě velice příjemně překvapila. V moderním pivovaru se vaří skvělá piva plzeňského typu a různé ostatní pivní styly.
Typickým podpisem pivovaru jsou piva s vyšší hořkostí. Snaží se co nejvíce využívat místní suroviny, například plzeňský slad z vyhlášené sladovny Ferdinand v Benešově, chmel ze Žatce a vodu získanou z Černé hory.
Pivovar Podlesí je řemeslný pivovar, který vznikl v roce 2013 – v době, kdy v České republice začaly vznikat řemeslné pivovary. Pivovar využívá výjimečných vlastností žateckého chmele, který je známý svou kvalitou. Používá se při vaření hlavně typicky českých piv a vytváří jemné a lahodné chmelové aroma. Pivovar Podlesí se pyšní používáním středně měkké čisté vody z vlastních studní umístěných v Brdských lesích.
Sokolovský pivovar PERMON zahájil výrobu v roce 2006. Modernizace pivovaru v roce 2011 vedla k rozšíření jeho nabídky o řemeslná nepasterizovaná a nefiltrovaná piva,známé také jako pivní speciály. Důraz na vysokou kvalitu, inovace a změny umožnily pivovaru PERMON uspokojit rostoucí poptávku po pivních speciálech nejen v regionu, ale i v případě exportu.
Výroba piva PERMON navazuje na tradici sokolovského pivovarnictví. Pivo vyrábí podle osvědčených receptur a klade důraz na široký sortiment a hlavně kvalitu. Co dodat. Permon patří do mých top 10.
Pivovar Ovipistán byl založen v roce 2019 v obci Ledce jako létající pivovar. Založila ho skupina přátel, které spojuje láska k pivu. Specializují se na vaření hořkých ležáků. Pivo se vyrábí především ze surovin z České republiky, konkrétně ze žateckého chmele a měkká voda - ideální pro výrobu ležáků, pochází z pramene Litá ve východních Čechách. Samozvanou republiku Ovipistán založili tři kamarádi se smyslem pro humor.
OSSEGG Pivovary je koncept minipivovarů s restaurací, který se pyšní dlouhou tradicí vaření piva v Osetii od roku 1241. První pobočka v Praze představuje začátek expanze do měst, jako jsou Drážďany, Duisburg a Madrid. Jejich pivo je živé, nefiltrované a nepasterizované a využívají prvotřídní technologie sesterské společnosti Strojárny Litvínov.
Mimo jiné nabízejí tradiční českou kuchyni a interiér pivovaru umožňuje nahlédnout hlouběji do výrobního procesu. Přijďte se podívat na jedinečné spojení tradice a moderního designu do pivovaru OSSEGG. Navštívil jsem pouze klášterní povovar v Oseku a prostředí starobylého kláštera ještě umocňuje zážitek z jejich skvělých piv. Ještě Vám prásknu, že tam mají i destilérku.
Nachmelená Opice je nezávislý řemeslný pivovar se sídlem v Krnově. V roce 2015 byla uvařena první várka piva Nachmelená Opice. Piva získala v průběhu let několik ocenění na Jarních cenách sládků a jsou mezi milovníky řemeslného piva velmi vyhledávaná. Pivovar se zaměřuje především na vaření svrchně kvašených piv a rád zkouší různé netradiční pivní styly.
Hlavním cílem je dělat lidem radost prostřednictvím piva a značky. Krnov je pro mě dost z ruky, ale nevynechám žádnou příležitost ho navštívit. Sládek je vyhlášený pedantský perfekcionalista a jeho výtvory stojí za to ochutnat. Je to spolužák našeho podsládka, tak si spolu uvařili letní ejlík "Opičí Ale". A samozřejmě moje Top10.
Pivovar Monopol se nachází v srdci krásných Teplic. Budova byla postavena za první republiky a po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2015 se proměnila v útočiště, které spojuje pivovar, restauraci a wellness hotel pod jednou střechou. Monopol vás okouzlí svou atmosférou prvorepublikového období. Hosté zde mohou nejen ochutnat domácí pivo, ale také vyzkoušet pivní lázeň.
Pivovar vaří tradiční ležáky plzeňského typu i svrchně kvašená piva a řada piv získala ocenění na soutěžích. Monopol stojí za to navštívit nejenom kvůli pivu a jídlu , ale i pro krásnou cecesní architekturu. Sládková Martina je nezničitelná entuziastka.
Legendární rodinný minipivovar Matuška se nachází v obci Broumy v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko a byl založen v roce 2019 na Velikonoční pondělí. Jako jeden z prvních pivovarů začal prosazovat americkou kraftovou vlnu svými spodně kvašenými pivy. Velkým milníkem pivovaru bylo uvaření pivního stylu IPA, dnes již známého Raptora. Po Raptorovi přišly na řadu California, Appolo Galaxy a Zlatá raketa, které jsou dnes stálicemi pivovaru.
Kromě České republiky si tato piva můžete vychutnat také na Slovensku nebo ve slovinském Mariboru. Oba Matuškové, byli a jsou průkopníci. Martin už v devadesátých letech sbíral po světě zkušenosti s craftovým hnutím a budováním pivovarů. Syn Adam se potatil, takže vaří spolu. Přeji do Broum ať i z další generace vyrostou šikovní sládci.
V roce 2011 otevřeli minipivovar MadCat v bývalém hudebním klubu v Jihlavě. O rok později se se svým polotmavým pivem Žigmund umístili na třetím místě v soutěži pivovarníků. A v roce 2014 se se svým pšeničným pivem stali nejlepším minipivovarem v České republice a získali jarní Cenu českých sládků!
Kapacita jim nestačila, a tak se rozhodli obnovit opuštěný lihovar z roku 1912 a vytvořili značku MadCat. Skvělá piva si můžete vychutnat nejen v České republice, ale také na Slovensku, v Německu a Itálii. V Mad Catu taky s žádným pivem nešlápnete vedle. Taky patří k mé Top10. Letos jsme si střihli společnou várku, brusinkový kyseláč "Mad Berry"
Pivovar Cobolis vznikl na přelomu let 2017 a 2018 v Praze na Ládví. Nachází se v kulturním domě přímo u stanice metra, součástí je moderní restaurace kombinující industriální styl se dřevem. Sládkem pivovaru je srdcař a neúnavný dříč Pavel Palouš. Věčně usměvavý chlap jako hora patří ke špičce českých sládků, díky čemuž jeho piva sbírají řadu ocenění. Tak další moje Top10. Pavel po několika dřívějších štacích zakotvil v Cobolisu. Na co šáhne, to mu jde. Známe se už dlouho, často spolu konzultujeme a není bez zajímavosti, že v našich pivech Budvar 33 a Redix je Pavlova stopa.
V minulosti se na Modravě pivo nevařilo, a tak v roce 2014 pan ing. Lyer založil první pivovar v tomto městě. Téměř okamžitě se zařadil se svými ležáky mezi špičku českého pivovarnictví, o čemž svědčí řada prestižních ocenění. Poctivá šumavská piva se vaří pod značkou LYER. Zdejší pivovar je mezi místními obyvateli velmi oblíbený a je vyhledávaným cílem četných letních výletníků a zimních běžkařů.
Pivovar Kocour se nachází ve Varnsdorfu a je nejseverněji položeným pivovarem u hranic s Německem. Je považován za jednoho z průkopníků nového pohledu na pivo a pivovarnictví v Čechách. Pivo je víc než jen ležák v lednici a dá se pít podle ročního období nebo nálady. Proto pivovar nabízí širokou škálu pivních stylů od tradičních ležáků až po různé svrchně kvašené speciály, které se snaží neustále vylepšovat. Nabízejí také ubytování v komfortních pokojích přímo v pivovaru nebo dokonce ve stylových lůžkových vozech. Ubytování je zábavné a často jsou tam koncerty a kulturní akce.
Pivovar Kamenice nad Lipou je obnovený historický pivovar, kde byly v roce 2017 obnoveny pivovarské tradice a uvařena první várka piva. V areálu se nachází velký pivovar a eperimentální minipivovar. Pořádají se zde workshopy a kurzy vaření či čepování piva pro jednotlivce i skupiny.
Velký pivovar má výrobní kapacitu 15 000 až 20 000 hektolitrů ročně a hospodu, kde si návštěvníci mohou pochutnat na vybraných druzích piva a výborném jídle. V plánu je také otevření restaurace s výhledem do zahrady u zámku. Pivovar se chce stát centrem zábavy, kultury a odpočinku pro celou rodinu. Jejich piva mám rád, kromě toho s tou bylinou s divným názvem. Ale to je subjektivní.
Minipivovar Jungberg sídlí v budově bývalého hořického pivovaru v prostorách budovy bývalé lednice, s krásnou architekturou a nezaměnitelnou historickou atmosférou. Základním kamenem piv je jejich skvělá IPA. V případě ležáku se také nespálíte, je poctivý, hořký a krásně zlatavý. Genius loci pivovaru Jungberg je famózní. Mám rád jejich IPU a možná si s nimi něco uvařím.
Pivovar Hulvat, založený v roce 2018 skupinou pivních nadšenců, je moderní minipivovar, který vyrábí pivo pouze z chmele, ječmene a vody v souladu se zákonem o čistotě piva z roku 1516. Tento pivovar založili bratři Petr a Jan Záhořkovi, kteří si s myšlenkou založit v Truskovicích minipivovar pohrávali řadu let.
Po několika letech experimentování a poté, co jejich pivo ocenili přátelé a známí, se rozhodli svůj sen uskutečnit. Jejich piva získala několik ocenění, včetně nedávného ocenění v soutěži Regionální potravina. Pivovar Hulvát leží v půvabné vesničce na Netolicku a patří k tomu lepšímu, co může Jihočeská krajina nabídnout.
Pivovar Four Elements je mladý pražský pivovar, který v roce 2020 založili amatérský sládek Pavel Dušek a výtvarnice Tereza Dušková Dotlačilová. Název odkazuje na čtyři základní prvky piva: vodu, slad, chmel a kvasnice. Piva vytvářejí podle aktuální chuti a sezónnosti – v zimě silnější, v létě slabší. Pivovar se zaměřuje na propojení všech smyslů, často spojuje pivo s vizuálními efekty na etiketách a hudbou. Vaření piva je pro ně koníčkem, o který se chtějí podělit s ostatními lidmi. Four Elements znám jen z festivalů, nikdy jsem tam nebyl. Jejich piva mě nikdy nezklamala a když se Tereza při čepování hezky usměje, tak je harmonie dokonalá.
Dalešický pivovar se proslavil jako kulisa k filmu Postřižiny a nabízí návštěvníkům jedinečnou atmosféru prvorepublikového období. V příjemném areálu pivovaru stále čekáte, za jakým rohem vykoukne blonďatá paní sládková. Pivovar vaří pivo tradičním způsobem. Návštěvníci mají možnost navštívit muzeum pivovarnictví, kde se dozvědí více o historii i současnosti pivovarnictví a mohou také ochutnat místní pivo přímo z tanku.
Dalešický pivovar nabízí také ubytování v hotelu, který se nachází přímo v původních prostorách pivovaru. Ve vlastní pivovarské restauraci si můžete pochutnat na výborné gastronomii a skvělém čerstvém dalešickém pivu.
Pivovar Clock se nachází v Potštejně v prvorepublikové továrně na okna. Jedná se o moderní řemeslný pivovar, který vznikl v roce 2014 a po sto letech obnovil tradici vaření piva v tomto městě. O jeho modernosti a inovativnosti svědčí i symbol robota místo tradičních erbů. Snaží se důsledně dodržovat pivní styly s nekompromisní kvalitou. Jejich řemeslo je zároveň velkým koníčkem a vyrábějí pivo, které sami rádi pijí.
Jejich inovace a odvaha při výrobě piva jim získaly mnoho příznivců. Clock patří také mezi mé oblíbence. Samozřejmě Top10. Co tam Kuba uvaří a vymyslí, to mi chutná. Teď je zrovna aktuální společná várka "Summer Affair",lehký letní kalný ejlík. Máme už za sebou spolupráci na ležáku "Bohemian Idols". Kromě toho Potštejn je krásné místo a stojí rozhodně za výlet.
Pivovar Bad Flash je výsledkem spolupráce dvou kultovních pražských pivních hospod – Kulový blesk a Zlé Časy. Po sedmi letech od uvaření prvního piva Bad Flash a vaření v různých spřátelených pivovarech se rozhodli usadit a začít vařit ve vlastním pivovaru. V pivovaru Bad Flash se vaří především skvělá svrchně kvašená piva, sezónní piva jako Afrika ALE 9 nebo limitovaná edice GS WEISS BIER.
Prostějovský minipivovar Axiom je známý tvorbou široké škály pivních stylů a jedinečných receptur. Nyní pivovaru šéfuje sládková, která je velice inovativní a podnikavá. Pokud hledáte extravaganci a originalitu, vyzkoušejte třeba jejich Foam Climb (West Coast IPA) nebo oblíbený Acid Trip (Sour IPA).
Nápady mého starého kamaráda, šíleného norského sládka s divným jménem Kjetil mě úplně omráčily a uvařili jsme si společné pivo "Definition of Harmony". Pak tam došlo k větším turbulencím s personálním obsazením a od té doby jsem tam nebyl. Věřím ale, že nová sládková úspěšně pokračuje v rozvíjení toho, co Kjetil nastartoval.
Pivovar Antoš prošel v posledních 3 letech velkými změnami. Přechod na "Pivo Slanee" navázalo na tradici vaření piva ve městě Slaný. Potom se však značka vrátila zpět k Antošovi. Pivovar se snaží být otevřen novinkám, ale přitom respektovat tradice, takže nabízejí širokou škálu od tradičních piv až po moderní pivní styly ve skvělé kvalitě.
Pivovar Atoš je pro mě srdeční záležitostí, protože jeho řízení převzali dva mí bývalí kolegové z Budvaru. Mají šikovné sládky, jejich piva mám rád. Jejich "Tlustý Netopýr" je legendou. Kromě toho přicházejí s novinkami, které je možno ochutnat v útulné hospůdce v centru města, kde sídlí i původní malý Antošův pivovar.
Srdcovka ze Žatce. Michal a Miriam pracovali v Heinekenu a odtud prchli do svého. Michal spolupracuje s žateckým Chmelařským institutem. Má s chmelem bohaté zkušenosti a opravdu to umí. Takže Top 10. Začátkem roku jsme uvařili společnou NEIPU s názvem "Pop Up"
Olivův pivovar je malý moderní pivovar v Dolních Břežanech, který navazuje na tradici pivovarnictví ve městě. Sídlí v krásných zrekonstruovaných stájích. Vaří se zde tradiční česká piva, jako je Dolnobřežanská 10°, letní osvěžující pivo a Laser beer, ležák s vyšší hořkostí vařený na kvalitní německé technologii. V nabídce najdete i velké množství svrchně kvašených piv. Můžete tu také absolvovat prohlídku pivovaru spojenou s ochutnávkou piva a večeří v restauraci.
Můj nejoblíbenější jihočeský pivovárek. Sládkem je velkostatkář Martin a je to renezanční člověk. Výčet jeho aktivit by se nevešel do této rubriky. Jeho piva mám moc rád a samozřejmě patří do Top10. Máme za sebou společnou várku "English Bitter". A jaká slova nejvíce tento skvělý pivovar vystihují? Lokáln, udržitelné, domácí. Rozhodně tento pivovar navštivte.
Pivovar Kynšperk, který je v provozu od 16. století, je místem, kde se snoubí historie s moderní pivovarskou technologií. Jejich jedinečné pivo vyrábějí z vysoce kvalitních surovin z přesně vymezených oblastí za použití tradičních výrobních postupů. S roční kapacitou 8000 hl piva vyrábějí celou řadu svrchně kvašených a za studena chmelených piv tak, aby si piva zachovala co nejvíce svěžesti a charakteru. Kynšperk je tak trochu zastrčený v Krušných Horách. Řekl bych, že nový sládek Petr Bednář pivovar vzkřísil z popela a odvádí skvělou práci. Doporučuji se osobně přesvědčit.
Otevřením Pivovaru Falkenštejn v srpnu roku 2013 byla obnovena po mnoha desítkách let tradice vaření piva ve městě Krásná Lípa. Ve starém krásnolipském pivovaru se přestalo vařit po II. světové válce a jeho objekt byl zbourán v 60. letech 20 století. Nový pivovar byl přenesen do centra města na Křinické náměstí, do bývalého měšťanského domu, který dříve sloužil jako zájezdní hostinec, kulturní centrum nebo dokonce jako banka v době průmyslové revoluce. Nabídka piv je velmi pestrá a tak vám chvilku zabere, než je všechna ochutnáte.
Pivovar byl vybudován na sklonku roku 2011, panem Sergejem Mayzusem majitelem zámku v Chotovinách. Téhož roku byla uvařena 1. zkušební várka. Sládek Petr je zalezlý v pivovárku a vymýšlí své recepty. Když ale vyleze, tak to stojí za to. Pokud na nějakém festivalu uvidíte kiosek z Chotovin, tak neváhejte a ochutnejte.
První várka piva vznikla v roce 2014 a dodnes vaří pivo na moderní technologii, které ctí tradiční postupy, ale dokáže překvapit inspirací ve světových stylech a trendech. Malý řemeslný pivovar s Hostincem se nachází v nejsevernější městské části Olomouce – obci Chomoutov.