Péče o budvar

V národním pivovaru vaříme více druhů piva a každé je jiné. Co však mají společného, je poctivý postup vaření a prvotřídní kvalita.

Abyste zachovali kvalitu Budvaru i ve svém podniku, je třeba splnit několik podmínek. Poradíme vám, jak na to.

To mě zajímá
Sklenice Budvar s hladinkou piva

Čepování

Hladinka

Rychlý způsob čepování – na jeden zátah. Pivo má jedinečný říz a čerstvost, pěna je hustá a sametová. Na kvalitně načepované pivo je zapotřebí dobře umyté chladné a mokré sklo.

Tento způsob doporučujeme například u Budvaru 33.

Nadvakrát

Technika čepování na dva zátahy je osvědčený způsob, jak snížit říz piva. Pivní pěna vytvoří v půllitru čepici, někdy i s bublinkou. To je důsledek opakovaného ponoření kohoutu do piva. Opět je zapotřebí čisté chladné a mokré sklo.

Je to tradiční styl čepování našeho Budvaru Original.

Šnyt

Rychlý způsob čepování piva. Pivo na osvěžení s bohatou hustou sametovou pěnou. Pivo je jemné a má menší říz.

Čisté sklo – základ úspěchu

Správné čepování je tečkou na cestě piva k zákazníkovi. Čistý mokrý půllitr má zásadní vliv na vzhled pěny, její udržitelnost, rozpad a kroužkování. Čisté sklo odlišuje vítězné výčepní od poražených. Nekvalitní mytí může zanechat ve skle nežádoucí zápach. Pivo může ztratit svou chuť i vlastnosti, které u něj náš sládek a vaši hosté očekávají.

Péče o výčep

Aby výčepní naplnil své poslání a zabezpečil tu nejvyšší kvalitu piva, jsou důležité následující body.

Ruční myčka

Je důležité dbát nejen na čistotu pivního vedení či půllitrů, ale i na čistotu ruční myčky skla (spülboy). V nevyčištěné myčce se tvoří nečistoty (pivní šlemy), které se zachycují i na čistících kartáčích. Tyto nečistoty mohou poté ulpívat i na pivním skle.

Muž, co myje sklenici od piva
Sud piva

Práce s tlakem

Správným nastavením tlačného plynu umožníte vyniknout chuťovým vlastnostem piva a zamezíte jeho nadměrnému sycení. Abyste zajistili vhodný tlak, potřebujete znát teplotu piva v sudu, výškový rozdíl mezi sudem a výčepním kohoutem i délku pivních trubek.

Jak nastavit tlak
  • Pro nastavení tlaku nejdříve zavřete přívod plynu do pivního vedení. Přívod plynu z bomby do manometru nechte otevřený.
  • Tlak zvyšujte utahováním regulačního šroubu a odpouštěním tlaku přes pojistný ventil.
  • Po skončení čepování vždy uzavřete pojistný ventil.

skladování

O kvalitě načepovaného piva se rozhoduje už při narážení a skladování sudu. Aby byl výsledek vždycky perfektní, řiďte se jednoduchým návodem.

Optimální teplota pro skladování sudů a tanků je 5 °C – 10 °C.

Jak narazit sud
  • Odstraňte plastové víčko.
  • Na víčko si poznačte datum naražení.
  • Očistěte houbičkou a teplou vodou všechny hrubé nečistoty z uzávěru keg sudu.
  • Vydezinfikujte uzávěr keg sudu.
  • Narážecí hlavu opláchněte teplou vodou.
  • Narážecí hlavu nasuňte na uzávěr, zmáčkněte pojistku a rukojeť zatlačte dolů.
Fotografie ze skladu s pivem

Řešení problémů

Co dělat, když pivo neteče
Zkontrolujte, …
  • ... že je sud správně naražený a narážecí hlava je v pořádku.
  • … zda není zamrzlé chlazení.
  • … že je kohout na lahvi s tlačným plynem otevřený, v lahvi je dostatečný tlak, pojistný uzávěr na regulátoru plynu je otevřený a je správně nastavený tlak.
  • … že je otevřený kompenzátor u výčepního kohoutu.
  • … že není znečištěný kohout.
Co dělat, když pivo pění
Zkontrolujte, …
  • … že není znečištěný kohout a pivní vedení.
  • … že je správně nastavený tlak.
  • … že má chlazení dostatečný výkon.
  • … že používáte správný tlačný plyn.
  • … že není zalomená hadička pivního vedení.
Co dělat, když je pivo teplé
Zkontrolujte, …
  • … že je chlazení zapojené v síti a zapnuté.
  • … že nejsou zanesené mřížky kondenzátoru.
  • … že neskladujete pivo ve více než 10 °C.
  • … že je na termostatu nastavená správná teplota.
Co dělat když Pivo nepění
Zkontrolujte, …
  • … zda je správně nastavený tlak.
  • … zda máte kvalitně umyté sklo.
  • … zda není znečištěná ruční myčka.
  • … že je na termostatu nastavená správná teplota.

Očekávaný výstup piva z výčepu

Pěna a vzhled sklenic je věda! Čepujte pivo jen do vymyté a čerstvě opláchnuté sklenice.

Pěna je věda

Pěna dělá pivo. A pivo, to zas dělá hostinský. Proto pro vás máme pár doporučení, jak má bíla čepice vypadat a jak si s její přípravou náležitě pohrát. Náš zájem je společný – pěnit má pivo a ne rozmrzelý štamgast! Host si zaslouží tu nejlepší péči, a Budvar na pípě taky. Tak jdeme na to!

Pivo načepované na dva zátahyKroužky z pěny na skleniciŠpatně načepované pivoSprávně načepované pivo